Beneficiile consumului strugurilor de masa Victoria
Indiferent daca au culoarea alba sau violet, indiferent daca sunt de masa, precum vita de vie Victoria sau de vin, ca soiul Muscat Ottonel, cand vine vorba de beneficii pentru sanatate, strugurii sunt o referinta.
Pe langa faptul ca sunt foarte gustosi, strugurii contin bioflavonoide, taninuri si resveratrol (in cazul celor rosii), substante ce actioneaza protector pentru organism, reducand riscurile de a dezvolta unele boli precum colesterolul ridicat, problemele cardiace si chiar cancerul. Efectele lor pozitive sunt asociate nu numai cu fructul in sine, ci si cu derivatele sale, cum ar fi sucul integral, jeleurile fara zahar, stafidele, etc.
Strugurii de masa au proprietati antioxidante
Strugurii vitei de vie Victoria au proprietati antioxidante, favorizeaza functiile hepatice, pe langa faptul ca reprezinta un puternic stimulent digestiv, ceea ce ii fac un aliat de nadejde al persoanelor preocupate de sanatate si de buna functionare a sistemului digestiv. Strugurii sunt bogati in antioxidanti, fibre si apa, localizate in special in coaja si seminte, elemente ce aduc beneficii mari organismului, cum ar fi reducerea oboselii musculare, protejarea impotriva cancerului si imbunatatirea functionarii digestiei.
Resveratrolul, prezent in strugurii rosii, precum cei ai soiului vitei de vie Muscat Hamburg, este de fapt un polifenol, o substanta naturala gasita in anumite plante, substanta ce a atras atentia cercetatorilor in ultimii ani. Studiile arata o relatie certa intre consumul acestui bioactiv si prevenirea bolilor cardiovasculare, deoarece promoveaza imbunatatirea dilatatiei vaselor sanguine, scaderea oxidarii colesterolului rau, actionand asupra sistemului circulator prin reglarea tensiunii arteriale.
In plus, consumul de struguri albi de masa, precum ai soiului de vita de vie Victoria, garanteaza aportul de vitamine din complexul B si C si minerale precum fierul, calciul si potasiul, componente fundamentale pentru buna functionare a organismului.
De asemenea, strugurii albi de masa contin si substante nutritive si active, antiinflamatorii si antimicrobiene. Cand sunt consumati zilnic, strugurii pot creste numarul de celule protectoare din organism, consolidand sistemul imunitar. Totusi, diabeticii si persoanele cu gastrita ar trebui sa fie prudenti, deoarece abuzul de struguri le poate agrava boala.
Un alt beneficiu al consumului de struguri de masa, in genul celor ai vitei de vie Victoria, este imbunatatirea metabolismului. Acesta este un mare aliat in ceea ce priveste pierderea in greutate, facand ca alimentele sa fie digerate mai repede, pe langa faptul ca actioneaza ca o hrana naturala energizanta, ajutandu-i mult pe cei care au activitati fizice intense.
Consumul de struguri este recomandat femeilor
Studii recente demonstreaza efectul protector al polifenolilor din struguri impotriva bolilor cardiovasculare. Desi mecanismul principal al polifenolilor din struguri pare a fi reducerea grasimilor rele din sange, prin proprietatatile lor antioxidante, compusii respectivi scad coagularea sangelui, imbunatatesc ritmurile cardiace anormale si contribuie la reducerea ritmului cardiac.
Pentru femei, beneficiul pare a fi si mai mare. Un studiu al revistei Journal of Nutrition, care a analizat paciente pre si post-menopauza, a aratat ca trigliceridele din sange s-au redus cu 15% la femeile aflate in perioada pre-menopauza si cu 6% in grupul post-menopauza.
De asemenea, Resveratrolul prezent in sucul de struguri actioneaza asupra organismului prin repararea celulelor si lupta impotriva radicalilor liberi. Acest lucru incetineste imbatranirea celulara, pe langa protejarea creierului, prevenind afectiuni precum boala Parkinson. Mai mult, antioxidantii imbunatatesc perceptia, atentia, rationamentul, invatarea si cunoasterea.
Daca doriti sa plantati butasi de vita de vie ai soiului Victoria, trebuie sa stiti ca acestia pot fi achizitionati direct din pepiniere certificate sau de pe diferite site-uri de profil.