stiinta si tehnica

Betonul flexibil va reduce efectele cutremurelor

Recent, oamenii de stiinta australieni au dezvoltat un nou tip de beton. Acest tip de beton are o structura foarte durabila pentru orice fel de cutremure, deoarece poate fi indoit fara a se deteriora.

Noul tip de beton este de sute de ori mai flexibil

In laboratoare, bazandu-se pe marje de eroare considerabile, se pot experimenta in mare parte cutremure de talie medie si, uneori, de mare magnitudine. Desi in intreaga lume se intaresc cladirile, odata cu transformarea urbana a zonelor rurale din jurul marilor orase, lucrarile sunt din pacate inadecvate si fiecare cutremur major poate curma zeci de vieti.

Asa cum precizam mai sus, cercetatori din Australia au reusit sa dezvolte un beton flexibil cu calitati speciale. Noul tip de beton, dezvoltat de oamenii de stiinta prin adaugarea altor materiale amestecurilor traditionale destinate producerii betonului, se poate indoi de 400 de ori mai mult decat betonul conventional.

Oamenii de stiinta s-au inspirat din istorie pentru a dezvolta acest tip de beton. Examinand modul in care unele cladiri construite in urma cu secole sunt inca in picioare, oamenii de stiinta au reusit sa descopere acest tip de beton flexibil.

Betonul flexibil contine cenusa vulcanica

Betonul flexibil, dezvoltat de oamenii de stiinta de la Universitatea Swinburne din Melbourne, Australia, este creat prin adaugarea unor materiale noi amestecurilor clasice de beton. Oamenii de stiinta folosesc cenusa vulcanica si fibre sintetice ramase din carbunele ars pentru a produce acest beton flexibil.

Behzad Nematollahi, cercetatorul care a jucat un rol important in productia de beton flexibil, a facut cateva declaratii pe aceasta tema. Precizand faptul ca betonul flexibil de noua generatie poate fi indoit de 400 de ori mai mult decat betonul traditional, Nematollahi a afirmat ca un astfel de beton trebuie utilizat in special in locurile in care se produc des cutremure, reducand astfel efectul distructiv al acestora.

Singurul beneficiu al betonului de noua generatie este ca nu poate fi distrus in timpul unui cutremur. Oamenii de stiinta spun ca procesul de productie al acestui tip de beton este mai ecologic decat al celui conventional. Conform explicatiilor facute, nu este necesar sa se incalzeasca calcarul pentru a crea acest beton. Acest fapt reduce nevoia de energie cu 36% si asigura cu 76% mai putin emisiile de dioxid de carbon in timpul procesului de productie.

Oamenii de stiinta spun ca betonul flexibil va afecta considerabil viitorul industriei constructiilor si va deveni un material de constructie obisnuit foarte curand. Expertii care au declarat ca materialele utilizate in procesul de productie a betonului sunt comune in aproape toate tarile, considera ca mai ales tarile afectate des de seisme ar trebui sa lucreze la acest tip de beton.