Arta si cultura

Biblioteca cea mai mare din lume

Cea mai mare biblioteca din lume, considerand numărul de rafturi si de cărţi, este Biblioteca nationala a Statelor Unite ale Americii.

Este vorba despre o biblioteca ce se intinde in trei cladiri separate din Washington D.C. Aceasta cuprinde mai mult de 30 de milioane de carti si tiparituri in peste 470 de limbi si mai mult de 61 de milioane de manuscrise precum si cele mai rare colectii de carti din America de Nord. Biblioteca a fost construita in anul 1800 de catre Congresul american, a avut pe tot parcursul secolului al XIX lea sediul în cladirea Capitolului Statelor Unite.

După o perioada de declin pe la mijlocul secolului al XIX lea, biblioteca s-a revigorat, castigand importanta, capatand in timp o cladire separata. In acest moment, biblioteca detine 3 cladiri pe care isi expune cartile: cladirea Thomas Jefferson, cladirea John Adams si cladirea memorială James Madison iar din 2007 cea mai noua clădire a bibliotecii Campusul Packard pentru conservarea materialelor audio-vizuale. Desi este numita biblioteca publică, doar inaltii oficiali ai guvernului si membrii ai Congresului au dreptul să consulte documentele si cartile din biblioteca.

Aceasta cladire impunatoare conţine, pe rafturile sale şi câteva documente deosebite ale istoriei: Declaraţia de Independenţă a SUA, dar si unul dintre cele patru exemplare existente în lume, a Bibliei lui Gutenberg. Directorul bibliotecii este numit de presedintele SUA, la recomandarea Senatului. In 218 ani de la lansare, la conducerea Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii au fost angajate numai 13 persoane.

Bibliotecarul bibliotecii Congresului este numit de presedintele Statelor Unite cu aprobarea Senatului. Acesta are funcţia de bibliotecar sef, dar una dintre cele mai importante indatoriri ale sale este de a numi un poet laureat în poezie.