arhitectura

BSD – cel mai inteligent cartier din lume

Proiectul denumit Brainport Smart District (BSD), ce va fi implementat in orasul olandez Helmond, este o adevarata arhitectura a viitorului. Acest complex rezidential multifunctional se bazeaza pe cele mai noi tehnologii in constructii, energie, reciclarea resurselor, precum si colectarea, analiza si protectia datelor cu caracter personal.

Cladirile scunde vor juca un rol important in cartierul BSD

Care va fi arhitectura viitorului? Cu cateva decenii in urma, aceasta era asociata cu o aglomerare de zgarie-nori uriasi, ale caror imagini au fost inspirate din filmele science-fiction. Cu toate acestea, in ziua de astazi cladirile cu inaltime mica devin din ce in ce mai mult baza oraselor inteligente, acolo unde cladirile de inalta tehnologie sunt in armonie cu peisajul si mediul inconjurator si se completeaza reciproc din punct de vedere calitativ.

Cartierul BSD este un exemplu tipic in acest sens. Aici, in urmatorii 10 ani, vor fi construite 1.500 de case si spatii comerciale, cu o suprafata totala de 12 hectare. Intregul cartier se va intinde pe o suprafata de peste 150 de hectare. Noile tehnologii in constructia cartierului BSD sunt utilizate nu numai pentru a crea o infrastructura urbana durabila, ci chiar pentru a forma un nou tip de societate.

Proiectul a fost dezvoltat chiar inainte de pandemie dar planul general al cartierului BSD a fost conceput in asa fel, incat sa-i ajute pe rezidenti sa faca fata tuturor problemelor care apar de obicei in astfel de situatii. Arhitectura este implementata cu atentie in mediul inconjurator, ce este folosit ca mediu pentru producerea de alimente, energie, reciclarea deseurilor organice si conservarea biodiversitatii.

Centrul cartierului inteligent BSD este un parc natural. Planul general al cartierului este impartit in zece sectiuni. Ideea este ca fiecare sit este populat de un grup de oameni cu obiceiuri si stiluri de viata similare, astfel incat sa le fie mai usor sa interactioneze in viata de zi cu zi, cultivand plante, si utilizand resursele energetice ale sitului cat mai eficient.

Cartierul BSD va gazdui primii rezidenti in septembrie 2021

In principiu, planul general al cartierului BSD nu este un sistem rigid, definitiv, acest plan se poate modifica pe viitor, in functie de nevoile rezidentilor. Astfel, aspectul arhitectural final al zonei nu a fost inca bine determinat.

Doar un lucru poate fi spus cu certitudine, indiferent de ce tehnologii noi vor fi utilizate in constructia cartierului, cladirile sale vor fi de inaltime mica, deoarece acestea vor putea sa se incadreze cel mai usor in peisajul deja existent. In luna septembrie a anului 2021 este planificata popularea primelor 100 de case si, din acel moment, locuitorii cartierului vor deveni participanti activi la proiectarea ulterioara a acestuia.

Principala caracteristica a BSD, datorita careia a primit titlul de cel mai inteligent cartier din lume, este utilizarea noilor tehnologii digitale pentru a analiza datele rezidentilor si pentru a le oferi in mod constant confort maxim.

Aceste date nu vor depasi reteaua locala a comunitatii, pentru care vor fi furnizate sisteme speciale de protectie. Informatiile vor fi colectate pentru a optimiza absolut toate procesele, de la consumul de energie la trafic si comandarea cantitatii necesare de produse.

Ideea este ca rezidentii vor putea sa foloseasca in mod real datele lor si sa traiasca in conformitate cu nevoile lor reale. Autorii acestui proiect sunt convinsi ca, daca acest experiment va avea succes, arhitectura viitorului va lua cu siguranta in considerare acest experiment.