contabilitate

Caracteristici de contabilitate pentru serviciile de curierat

Contabilitatea  este o parte integranta a activitatilor economice ale intreprinderilor din toate sectoarele economiei. Ea reprezinta o inregistrare a tuturor tranzactiilor efectuate de o anumita entitate, pregatirea documentatiei aferente, transmiterea rapoartelor catre guvern.

Contabilul raspunde financiar si penal

Contabilitatea este realizata de specialisti specializati – contabili specializati. Datorita activitatii de contabilitate, controlul operational intern si extern al activelor si pasivelor din bilantul societatii devine posibil. Acest lucru permite o evaluare sobra a starii lucrurilor si, daca este necesar, efectuarea de ajustari curente ale activitatii companiei.

Contabilitatea este strict reglementata de acte legislative, reglementari si standarde de contabilitate (PAS), si are, de asemenea, un termen specific pentru transmiterea rapoartelor catre organele de control de stat. Pentru nerespectarea regulilor de contabilitate si prezentarea intarziata a rapoartelor, contabilul si seful societatii sunt raspunzatori din punct de vedere financiar si, in unele cazuri, chiar penal.

Contabilitatea serviciilor de curierat

O astfel de organizatie, ca si serviciu de livrare, necesita o monitorizare constanta. Activitatile economice ale serviciilor de curierat sunt insotite de urmatoarele operatiuni:

  • Sosirea bunurilor si serviciilor. Realizat prin facturi – un document care indica numarul de bunuri si materiale care intra si ies;
  • Consumul de bunuri si servicii. Eliberat prin facturi – deversat in cazul eliminarii stocurilor din sold.

Facturile de intrare si de iesire contin numeroase campuri, cum ar fi: numarul, detalii despre compania furnizorului, denumirea marfurilor si materialelor, numarul de stocuri, pretul, suma cu si fara TVA (in cazul in care organizatia nu este platitoare de TVA), semnatura, stampila si inventar. Acesta din urma este o comparatie a cantitatii reale de bunuri in stoc cu acreditari.

Toate tipurile de transport pe uscat, transportul maritim, precum si transportul aerian de marfuri sunt legate de costurile de transport si sunt incluse in costul de productie.

Anterior, contabilitatea a fost facuta manual, prin inscrierea in carti tiparite. Clarificarea, hartia, este adecvata, deoarece contabilitatea moderna este realizata si prin carte, numai registrele sunt incluse in programe speciale.