Auto, moto, veloTurism

Ce este o rulota?

Daca te intrebi ce este o rulota, ei bine, afla ca o rulota este casa ta atunci cand esti departe de casă. In interiorul ei gasesti aproape tot ceea ce este necesar pentru a face din acesta o casă autonomă. Vom descrie mai jos care îi sunt compartimentarile standard, in caz ca esti interesat sa cumperi o rulota sau doar cauti inchiriere rulote pentru un concediu pe patru roti.

Zona de odihna dintr-o rulota

Vei găsi o larga varietate de zone de odihna in rulote, cum ar fi un pat tradițional (simplu, dublu, până la dimensiuni king), paturi supraetajate sau canapea extensibilă. Intr-o rulota vor putea dormi de la 2 la 8 persoane, în funcție de varietatea zonelor de dormit pe care le are.

Bucătăria unei rulote

Bucătăriile rulotei pot avea aproape tot ceea ce are si bucătăria dvs. de acasă. Cuptor electric, pe gaz sau cu microunde, chiuveta, frigider, cămara și rafturi de depozitare sunt toate acolo. Unele rulote au chiar și mașini de spălat vase.

Frigiderele specifice din bucataria rulotei vor funcționa fie cu alimentare la 220 volți, fie cu propan de la butelie. Unele frigidere mai mici pot funcționa și cu o sursă de alimentare de 12-24 volți.

Baia rulotei

Băile rulotelor au o toaletă, o cabină de duș și o chiuvetă. Există zone de depozitare și dulapuri pentru medicamente. Rulotele mai scurte pot avea ceea ce se numește baie umedă, ceea ce înseamnă că dușul și toaleta au aceeași zonă. Acest lucru economisește spațiu, dar face un duș mai puțin plăcut.

Există unele tipuri foarte mici care nu au facilități de baie pentru rulota.

Zona de zi in rulota

Zona de zi poate fi destul de variata, de la o singură zonă de relaxare, cu o masă care servește si ca zonă unde poti manca sau scrie, până la mai multe zone de ședere, inclusiv canapele, scaune și o sală de mese separata.

Cu cât rulota este mai mare, cu atât mai multe locuri in zona de zi vor fi prezente.

Electrocasnice din rulota

În plus față de aparatele de bucătărie menționate mai sus, o rulota complet auto-conținut va avea și un fierbator de apă și un aragaz alimentat de la butelie.

Rulota va avea, de asemenea, sisteme de divertisment cum ar fi televizoare sau DVD playere.

Aparatele electrocasnice obișnuite pe care le folosești zilnic cel mai probabil le vei gasi si intr-o rulota intr-o forma asemenatoare. La urma urmei, majoritatea rulotelor sunt spatii de sine stătătoare cu toate elementele de bază pe care le are o casă.

Unele rulote mai mari vor avea chiar și o mașină de spălat rufe și uscător de haine. În timp ce acestea sunt destul de utile, ele sunt grele și folosesc multă apă și energie, așa că va trebui să fiți conectat la utilități pentru a le putea folosi.

Rezervoarele de apa ale rulotei

Toate rulotele de bază au bazine de apa, cunoscute și sub denumirea de rezervoare septice pentru rulote. Acestea includ un rezervor de apă de baut, un rezervor gri de apă pentru duș si chiuveta (unele rulote au două dintre acestea) și un rezervor negru pentru canalizare.

Mărimile rezervorului variază foarte mult în funcție de dimensiunea rulotei și de modul în care acestea sunt proiectate pentru a fi utilizate. Regula generală este aceea că cu cât rulota este mai mare, cu atât sunt mai mari rezervoarele.

Butelie cu gaz propan pentru rulota

Propanul este utilizat ca combustibil de baza pentru gatit mancarea la majoritatea rulotelor. Încălzitoarele de apă sunt capabile să funcționeze cu propan. Cuptoarele folosesc de obicei butelia cu gaz propan. Majoritatea frigiderelor specifice vehiculelor de agrement vor putea folosi gaz propan atunci când nu sunt conectate la o sursă de alimentare de 220 de volți.

Alimentarea cu energie electrica a rulotei

În mod normal, rulotele au atât un sistem electric de 12 volți, cât și unul de 220 volți. Sistemul de 12 volți este alimentat de bateria rulotei (similara cu bateria unei mașini).

Sistemul de 220 de volți este alimentat atunci când este conectat la o sursă exterioară de alimentare sau dacă rulota are un generator de bord.