Coronavirusul provoaca criza prezervativelor
Blocarea oamenilor la domiciliu a fost implementata in aproape toate orasele lumii in care noua epidemie de coronavirus (COVID-19) a patruns, fiind strict interzis ca acestia sa iasa inutil din locuinte. Aceasta blocare umana continua si in Malaezia, tara in care se afla cel mai mare producator de cauciuc din lume, iar Karex, cel mai mare producator de prezervative din lume, a fost nevoit sa anunte ca a redus drastic productia.
200 milioane de prezervative mai putin
La jumatatea lunii martie, premierul malaezian Muhyiddin Yassin a cerut blocarea malaezienilor la domiciliu, ca masura impotriva virusului COVID-19, a carui epidemie se extinde in tara sa. Inca din perioada 20 – 31 martie, acesta a emis un ordin de restrictie a activitatii in toata Malaezia. Recent, guvernul malaezian a decis sa prelungeasca din nou acest ordin, avand in vedere situatia din tara. Ordinul de restrictie a activitatii umane va continua cel putin pana la sfarsitul lunii aprilie. Incepand cu 1 aprilie, restrictiile de calatorie au fost confirmate, iar orele de cumparaturi la supermarketuri si benzinarii au fost limitate la intervalul orar 8:00 – 20:00.
Industria tarii a fost afectata de acest ordin de restrictie a activitatii. Carex, cel mai mare producator de prezervative din lume, ce produce peste 5 miliarde de prezervative in fiecare an si ocupa 20% din cota de piata mondiala, a suspendat functionarea tuturor fabricilor din Malaezia, tocmai din cauza acestei ordonante de restrictionare a activitatii umane. Compania se asteapta sa scada productia cu 200 milioane de prezervative in luna aprilie.
Posibile consecinte negative, datorate avorturilor nesigure
Pe de alta parte, cererea pentru prezervative creste rapid, iar mass-media din India a raportat o crestere a cererii cu peste 25%. Se crede ca acest fenomen este cauzat de faptul ca oamenii sunt blocati in casele lor din cauza epidemiei virusului COVID-19, iar in unele tari, precum Singapore, exista o masura preventiva in care se recomanda punerea prezervativelor pe degete, in locul manusilor.
Lipsa de prezervative provoaca probleme la scara globala. Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA) raporteaza ca furnizarea de prezervative este limitata la 50 – 60% din cantitatea obisnuita. Lipsa de contraceptive, cum ar fi prezervativele, ar putea creste sarcinile nedorite si ar putea avea consecinte sociale catastrofale asupra sanatatii oamenilor, deoarece ridica ingrijorari cu privire la cresterea avorturilor nesigure si riscul cresterii bolilor cu transmitere sexuala si HIV.