Declaratia de cerere de divort in instanta

Divortul in instanta are loc daca sotii nu sunt de acord sa divorteze si au copii minori

In plus, divortul in instanta este luat in considerare in cazurile in care unul dintre soti, in ciuda lipsei de obiectii, refuza sa divorteze la registratura (nu depune dosar pentru divort, nu este de acord cu inregistrarea divortului).

Declaratia de cerere de divort trebuie sa respecte cerintele Codului de procedura civila si trebuie sa contina informatii despre data si locul in care casatoria a fost inregistrata; daca sotii au copii minori comuni si varsta lor; daca sotii au ajuns la un acord reciproc cu privire la dizolvarea casatoriei si la alte date necesare.

In plus, la cererea de dizolvare a casatoriei trebuie anexate: certificatul de casatorie, copii ale certificatelor de nastere ale copiilor si alte documente, pentru examinarea cauzei de catre instanta.
Trebuie mentionat faptul ca legislatia prevede situatii in care instanta nu poate accepta o cerere de divort: sotul nu are dreptul sa depuna o cerere de divort fara consimtamantul sotiei in timpul sarcinii si in termen de un an de la nasterea copilului. Consimtamantul sotiei cu dizolvarea casatoriei in aceasta perioada trebuie sa fie executat in scris. In acest caz, sotia nu pierde drepturile in nume propriu daca depune o cerere de divort in perioada specificata.

Impreuna cu o cerere de divort, sotii pot depune cereri de divizare a proprietatii dobandite in comun, acorduri intre acestia cu privire la resedinta copiilor si cuantumul acestora (pensie alimentara)

Este important sa se determine in ce instanta sa se depuna o cerere de divort. Divortul in instanta judecatoreasca se desfasoara daca nu exista vreo disputa intre soti despre copii.

Deseori, atunci cand se analizeaza un caz de divort, sotii solicita instantei sa determine locul de resedinta al copilului, dar si sa stabileasca procedura de comunicare cu copilul a parintelui care traieste separat. In consecinta, in cazul divortului, in special in ceea ce priveste determinarea viitorului copiilor, este nevoie de o atentie sporita la pregatirea corecta din punct de vedere legal a documentelor necesare si la gestionarea competenta a cazului in instanta.

Un avocat poate oferi toate serviciile juridice legate de dizolvarea casatoriei: consultari juridice, declaratii de plangere sau participa ca reprezentant intr-un proces. In acelasi timp, garanteaza furnizarea profesionala a serviciilor si confidentialitatea informatiilor primite.