Educatie invatamant

Educatie sau indoctrinare?

Rata mare de abandon scolar, incepand de la ciclul primar si pana la studentii primilor ani de facultate nu se datoreaza doar dezinteresului fata de invatatura, ci din pacate si sistemului care obliga elevii la invatare mecanica, insuflandu-le dezgust fata de anumite materii scolare care sunt doar o insiruire arida de informatii.

Una dintre cele mai grave probleme ale procesului educational romanesc este exact metoda reproducerii informatiilor si lipsa stimularii creativitatii. La toate nivelele si aproape la toate materiile, copii sunt siliti incepand cu clasa întâi şi până la teminarea facultăţii, sa accepte ideea că a învăţa înseamnă implicit doar a memora.

In invatamantul liceal, comentariile literare de exemplu sunt create de catre profesori si apoi memorate mecanic de catre elevi, ba mai mult li se insufla ideea ca aceste materiale sunt cele corecte iar initiativele personale sunt grav descurajate. Gandirea originala este negata, libertatea de a comenta si de a emite opinii este stopata.

În condiţiile în care absolvenţii de liceu nu vor deveni cu siguranta critici literari, practica invatarii mecanice si a reproducerii comentariilor literare si a analizelor ii va indeparta in final de lectura, de savurarea operelor literare si le va anula gandirea critica. Educaţia nu înseamnă doar memorare, ci si stimularea creativitatatii, inseamna personalitate, muncă individuală, pe marginea fiecărei creatii literare. Din nefericire nu doar in cazul materiilor umane se procedeaza la memorare, dar şi la matematică şi ştiinţe elevii invata pe de rost demonstraţii, rezolvări de probleme, solutii, etc.

Majoritatea elevilor, părinţilor, profesorilor gândesc ca e mai uşor, mai comod sau mai sigur sa se memoreze solutiile. Probabil că aşa si este, dar consecinţele pe termen lung care decurg de aici sunt dezastruoase. Educaţia nu este îndoctrinare ci urmăreşte dezvoltarea personalităţii, nu doar simpla reproducere si repetare mecanica a unor informaţii. Mai mult de atat, educaţia nu cuprinde doar predare-învăţare de informaţii, ci are rolul formării de convingeri şi idei care folosesc copilului in viata.