CalculatoareSanatate medicina

Eficienta calculatoarelor in procedurile chirurgicale

Software-ul de calculator este folosit pentru a diagnostica bolile

Acesta poate fi folosit pentru a examina organele interne ale corpului. Sistemele informatice avansate sunt utilizate pentru a studia organele corpului. Unele operatii complexe pot fi efectuate utilizand un calculator. Chirurgia computerizata este un domeniu de dezvoltare rapida a medicinei, care combina expertiza medicala cu inteligenta informatica pentru a da rezultate mai rapide si mai precise in procedurile chirurgicale.

Un sistem chirurgical asistat de robot creeaza un model virtual de pacient, care este analizat inainte de operatie. Procedura chirurgicala este modelata pe imaginea virtuala a pacientului. Operatiile pot fi efectuate folosind un robot chirurgical programat ca asistent medical, si poate ajuta medicii in timpul unei interventii chirurgicale. In ambele cazuri, se utilizeaza inteligenta informatica, accentuand astfel importanta utilizarii calculatoarelor in medicina.

Diferitele tipuri de echipamente de monitorizare in spitale se bazeaza adesea pe programele de calculator

Imagistica medicala examineaza metode de creare a imaginilor corpului uman in scopuri medicale. Multe dintre metodele moderne de scanare si prelucrare a imaginilor se bazeaza in mare masura pe tehnologia informatica. Am reusit sa implementam cateva dintre cele mai recente metode de imagistica medicala, gratie progreselor in domeniul informaticii. Imagistica prin rezonanta magnetica utilizeaza software de calculator.

Tomografia computerizata permite utilizarea metodelor de prelucrare a geometriei digitale pentru obtinerea imaginilor tridimensionale. Calculatoare performante si camere cu infrarosu sunt folosite pentru a produce imagini de inalta rezolutie. Computerele sunt utilizate pe scara larga pentru a crea imagini tridimensionale. Multe echipamente medicale moderne au computere mici, programate. Multe dispozitive medicale lucreaza astazi pe instructiuni pre-programate. Designul de circuit si logica din majoritatea echipamentelor medicale este in esenta tot un calculator. Functionarea spitalului – sisteme de alarma de urgenta si de alarma personala, aparate cu raze X si multe alte dispozitive medicale se bazeaza pe logica computerizata.

Tehnologia informatica faciliteaza comunicarea dintre medici si pacienti

Schimbul de cunostinte in domeniul cercetarilor si actualizarilor in domeniul medical poate avea loc cu o mai mare eficienta, datorita tehnologiei informatice. Retelele de calculatoare permit o comunicare rapida. Computerele si Internetul au fost o binefacere in toate domeniile vietii. In domeniul medicinii, computerele permit accelerarea comunicarii dintre pacient si medic. Medicii pot interactiona mai bine pe Internet.

Lucratorii din domeniul medical care locuiesc in regiuni opuse ale globului, pot comunica prin Internet. Medicii pot discuta probleme medicale in forumuri medicale, pot scrie articole si pot contribui la reviste medicale disponibile online. Actualizarile in domeniul medical, progresele in medicina, informatii despre tratamente noi etc. pot fi invatate de o persoana obisnuita in cateva minute, datorita accesului la internet prin intermediul calculatorului. Medicii pot schimba imagini si mesaje. Ei pot cauta sfaturi si pot impartasi cunostinte intr-o forma convenabila in acest mod.