Elicopterul MHS va fi lansat curand catre Marte
Proiectul elicopterului experimental denumit MHS (Mars Helicopter Scout), ce va merge pe Planeta Rosie impreuna cu noul rover al agentiei aerospatiale NASA in 2020, s-a apropiat de faza de testare finala. Asa cum arata agentia spatiala americana pe site-ul sau oficial, aceasta misiune va fi prima din istorie cand o nava rotorica va zbura in atmosfera unei alte planete.
„Nimeni nu a creat vreodata un elicopter pentru Marte, asa ca pentru noi, ca si pentru oricine altcineva, aceasta este o experienta complet noua si unica. Modelul nostru de zbor – un aparat care va zbura spre Marte – a trecut recent cateva teste foarte importante”, a declarat Mimi Ong, director de proiect al elicopterului MHS la NASA, Jass Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California.
Cum va zbura elicopterul MHS al NASA?
Legile fizicii spun ca in conditiile atmosferei Planetei Rosii este imposibil sa se poata zbura. Sarcina de a ridica o aeronava pe Marte pare imposibila. Cu toate acestea, NASA a hotarat sa testeze aceasta idee si, prin urmare, in cadrul misiunii Marte 2020, un aparat demonstrant va fi plasat in atmosfera Planetei Rosii, si va trebui sa efectueze primul zbor controlat in atmosfera martiana.
In luna ianuarie a acestui an, expertii JPL au efectuat deja teste ale elicopterului MHS intr-un „mediu martian artificial”. In cadrul acestora, aparatul cu aripi rotative a fost expus la temperaturi scazute (-129 grade Celsius) si a zburat in interiorul camerei in care s-au simulat conditiile atmosferei martiene. Ulterior, o aeronava compacta cantarind doar 1,8 kilograme a fost transportata la compania Lockheed Martin Space, unde i s-a verificat compatibilitatea cu sistemul care o va mentine pe noul rover Mars 2020, cu care va zbura spre Planeta Rosie. Sarcina testului a fost sa asigure supravietuirea elicopterului in conditiile planetei Marte, pe care o va experimenta dupa lansarea rachetei.
Deoarece proiectul este experimental, elicopterul martian nu va purta nici un fel de echipament stiintific. Sarcina sa principala va fi testarea posibilitatii de a zbura in atmosfera martiana, ceea ce demonstreaza, de asemenea, posibilitatea de a controla un vehicul fara pilot, teleghidat, de pe Pamant. Cu toate acestea, aparatul va fi echipat cu o camera foto capabila de fotografii color de inalta rezolutie care, in viitor, ar putea creste potentialul de utilizare a unor astfel de dispozitive pentru a studia Planeta Rosie.
Avem nevoie de elicoptere pe Marte?
Daca testele acestui elicopter MHS vor avea loc intr-adevar si se vor dovedi a fi de succes, ulterior dispozitive similare vor putea fi deja folosite in scopuri de cercetare.
De exemplu, datorita experimentelor similare, expertii NASA vor avea ocazia sa exploreze stancile din apropierea dispozitivului, sa faca fotografii in locuri indepartate, inclusiv in pesteri.
Recent, elicopterul a fost returnat la JPL, unde a fost finalizat. In plus, a trecut o serie de teste cheie. In mod special, un panou solar a fost instalat pe elicopterul martian, iar rotoarele au fost testate pentru a se asigura ca toate cele 1500 de piese din fibra de carbon, aluminiu, siliciu, cupru, folie si aerogel continua sa functioneze ca un tot unitar.
Misiunea „Marte 2020” va incepe in iulie 2020. Lansarea vehiculelor va fi efectuata cu ajutorul vehiculului de lansare Atlas-5 detinut de furnizorul de rachete United Launch Alliance. Aterizarea pe Marte ar trebui sa aiba loc pe 18 februarie 2021. Scopul principal al misiunii este cercetarea craterului Jezero, locatie in care NASA crede si spera ca va gasi semne de viata antice.