Istoria mesei de bucatarie
Nu exista informatii precise despre cine a inventat masa de bucatarie. Unele surse spun ca primii care au folosit asa ceva au fost egiptenii. Se pare ca acestia ar fi folosit un fel de platforme din lemn sau piatra pentru a evita sa-si aseze mancarea direct pe podeaua camerei.
Chiar daca nimeni nu stie cu exactitate cine a inventat masa de bucatarie, putem spune ca este una dintre piesele de mobilier cu cea mai mare utilizare: una familiala, a tuturor persoanelor care se aduna in jurul ei in fiecare zi pentru servitul mesei, pentru prepararea hranei sau doar pentru a bea cafeaua sau ceaiul. Masa de bucatarie este, de multe ori, un loc bun si pentru copii, deoarece ofera un suport excelent pentru efectuarea temelor primite la scoala.
In zilele noastre, masa de bucatarie este mai mult decat un simplu obiect, a devenit o piesa de mobilier centrala, in jurul careia se poate crea un decor personalizat. Mesele sunt construite in diverse culori, forme si dimensiuni. Exista o masa perfecta pentru nevoile fiecarei persoane. De obicei, majoritatea meselor de bucatarie au forma ovala, rotunda sau dreptunghiulara, sustinute de doua, trei, patru picioare sau chiar o singura coloana centrala. Exista, de asemenea, diferite tipuri de materiale utilizate la fabricarea meselor de bucatarie, de la lemn la metal si de la cristal la plastic.
Masa bucatarie dateaza din civilizatia greco-romana
Pe atunci era folosita in diverse domenii: de la mese de cult, la cele folosite in diverse mestesuguri, in comert sau in treburile casnice. Cea mai veche forma a sa este cea folosita de greci, care au descris-o fiind dreptunghiulara, pe trei picioare, un model care s-a raspandit in tot bazinul mediteranean, din Grecia pana la Roma.
Erau mese foarte minutios lucrate, suporturile lor se refereau de obicei la zei, la picioarele unor animale dar si la figuri umane si mitologice. Marginea care ascundea atasarea picioarelor era, de asemenea, foarte ornamentata. Materialele preferate pentru confectionarea meselor au fost lemnul, marmura si bronzul. In Egipt si Babilon a fost folosit si un tip de masa dreptunghiulara cu patru picioare.
Evolutia in ultimele doua milenii
Un tip de masa de lux utilizat in Roma iese in evidenta, cu picioarele unite doua cate doua, intotdeauna foarte decorate si, de asemenea, masa cu picioarele incrucisate, folosita in Egipt si mai ales la Roma, de obicei din lemn sau marmura. Apoi au existat si modele din lemn rar, thuia sau cedru, imbogatite cu elemente din fildes, aur, argint, cupru, avand picioare de bronz incrustat cu pietre pretioase.
In ciuda stralucirii romane, vestigiile acelor vremuri indica faptul ca pana in secolul al XIV-lea, masa era considerata un element esential si, din acest motiv, era protejata de o fata de masa sau un covor, uneori fiind demontata si depozitata dupa servitul mesei. De obicei era construita dintr-o scandura lunga si ingusta, asezata pe trei suporturi verticale. Spre mijlocul secolului al XIV-lea, masa a suferit transformari semnificative, de fapt a fost realizata in forme din ce in ce mai sofisticate, adaptandu-se la cerintele vremurilor respective.
Odata cu aparitia Renasterii, incep primele creatii artistice si elegante, picioarele fiind sculptate fin. De exemplu, ne amintim mesele cu modele imitand laba de leu, himera, frunza de acant, etc. si mesele in forma arhitecturala, tip balustrada. Mesele ornamentale au fost create sub diferite forme, in functie de regiunea in care au fost construite si utilizate. In plus, exista dovezi despre mese foarte somptuoase, precum cele in care partea superioara era incrustata cu abanos si fildes sau cu pietre dure cum ar fi marmura, precum si mesele din piatra.
Recomandarea noastra: Daca doriti sa cumparati online mese de bucatarie din lemn masiv sau alte piese de mobilier, va recomandam magazinul online ScauneCuSpatar.ro care livreaza in toata Romania.