LIFE Hamburg, campusul cu zero emisii si cu acoperis verde comestibil

LAVA (Laboratorul pentru Arhitectura Visionara) a facut echipa cu colectivul urban Cityplot pentru proiectarea LIFE Hamburg, un nou campus educational autosustenabil energetic, care va „reinventa invatarea” pentru 1.600 de studenti.

LIFE Hamburg se va autosustine

Creat sub forma unei bucle infinite, peisajul de invatare inspirat din natura incapsuleaza paradigmele educationale ale invatarii conventionale (invatare inspirata de scop si persoana), precum si conceptele de tipologie spatiala a futuristului american David Thornburg. Proiectata spre deschiderea anului 2023, cladirea durabila, echipata cu energie solara va avea o fatada verde cu absorbtie de dioxid de carbon si o gradina ecologica pe acoperis.

Propus pentru orasul Hamburg, Germania, designul LAVA pentru LIFE Hamburg a fost incununat castigatorul unei competitii initiate din 2019, pana la inceputul acestui an. Proiectul se va intinde pe o suprafata de 12.000 de metri patrati si va folosi materiale naturale si verdeata pentru a imbina mediul construit si imprejurimile intr-un peisaj continuu. Arhitectura organica este inspirata de cinci elemente din natura – valuri, spirale, celule, ramuri si cuiburi – care pot fi vazute in intreaga cladire, de la balcoanele in forma de unda si dispunerea terasei in spirala pana la sistemele structurale de ramificare si plafoanele in forma de fagure.

Sute de copii si adulti vor profita de LIFE Hamburg

LIFE Hamburg va gazdui 800 de copii si 800 de adulti cu o varietate de spatii menite sa stimuleze invatarea creativa pentru toate varstele. „Am combinat spatiile de invatare diferentiate din Thornburg cu abordarea noastra de design inspirat de natura”, au explicat arhitectii. „In loc de camere omogene, exista spatii cu diferite niveluri de luminozitate, deschiderei, plantari si conexiuni la exterior. Pe baza conceptelor lui Thornburg, acestea includ spatii expresive (varf de munte) pentru grupuri; medii comunicative deschise (groapa de udare) pentru conversatii cu semenii; spatii hands-on pentru ateliere si experimente manuale,; spatii de grup (foc de tabara) zone de intalnire si prelegeri; spatii introvertite (pestera) pentru reflectare linistita individuala. ”

Pentru eficienta energetica, arhitectii au proiectat cladirea cu trei etaje, cu o structura din lemn cu sarcina si o carcasa vitrata puternic izolata, care va aduce lumina naturala in interior. Acoperisul accesibil va fi partial acoperit cu suficiente panouri solare pentru a satisface toate nevoile energetice ale cladirii, precum si spatii de invatare in aer liber si gradini comestibile.