Locul si rolul finantelor intr-o economie de piata
Structura economica a oricarui stat se bazeaza pe legi economice obiective. Statele moderne gestioneaza economia de piata cu ajutorul structurii de stat a economiei nationale, a sistemului fiscal si a sistemului monetar.
O economie de piata este o economie bazata pe relatiile care decurg din vanzarea de bunuri pe piata. Diferite subiecte economice (antreprenori) si persoane juridice (entitati economice) sunt implicate in relatiile de piata. In cadrul pietei se intelege conditiile socio-economice pentru vanzarea de bunuri.
Piata este o sfera de manifestare a relatiilor economice dintre producatori si consumatori de bunuri
Intr-o economie de piata, este foarte important sa cunoastem cu precizie natura economica si continutul categoriilor sale. Banii, care isi indeplinesc functiile de mijloc de circulatie, sunt intermediari intre actul de cumparare si actul de vanzare, in aceasta functie banii devin capital.
Capitalul reprezinta banii pusi in circulatie si generand venituri din aceasta cifra de afaceri. Cifra de afaceri a banilor este o investitie in antreprenoriat, un imprumut, un leasing. Astfel, banii creeaza conditii pentru aparitia finantelor ca o sfera independenta de functionare a relatiilor monetare.
Finante – un sistem de relatii monetare, care exprima formarea si utilizarea fondurilor monetare in procesul de afaceri. In functie de rolul lor in productia sociala, finantele includ doua legaturi:
- finante publice,
- finante ale unei entitati economice.
Fiecare legatura isi indeplineste sarcinile si corespunde unui aparat financiar special, dar impreuna formeaza un singur sistem financiar.
Intr-o economie de piata, rolul finantarii a crescut semnificativ, pozitia sa pe piata, competitivitatea, supravietuirea si perspectivele depind de pozitia financiara a intreprinderii
Rolul finantelor in economie este divers, dar poate fi redus la trei domenii principale:
- Sprijin financiar pentru nevoile productiei avansate;
- Reglementarea financiara a proceselor economice si sociale;
- Stimulente financiare pentru utilizarea eficienta a tuturor tipurilor de resurse economice.
Sprijinul financiar pentru nevoile de reproducere extinsa inseamna acoperirea costurilor din resursele financiare (proprii, imprumutati, atrasi).
Reglementarea financiara a proceselor economice si sociale este a doua directie a impactului finantarii asupra dezvoltarii economice. Economia este reglementata prin redistribuirea resurselor financiare: este suficient sa se aloce resurse financiare, iar ritmul de dezvoltare al industriei sau regiunii se accelereaza sau, invers, incetarea finantarii poate inabusi orice productie.
Stimulentele financiare pentru utilizarea eficienta a tuturor resurselor economice sunt realizate prin diverse metode:
- prin investirea eficienta a resurselor financiare;
- crearea fondurilor de stimulare (fonduri de consum, fonduri sociale etc.);
- utilizarea stimulentelor fiscale (prezentarea beneficiilor in plata impozitelor este intotdeauna stimulativa, exemplificata prin scutirea de la plata mai multor tipuri de impozite din exploatatiile rurale si private pentru a asigura cresterea si dezvoltarea acestora);
- utilizarea sanctiunilor financiare (amenzile, penalitatile pentru plata cu intarziere a impozitelor, ascunderea veniturilor si a bunurilor din impozite, neplata declaratiilor fiscale etc.)