automobile

Modelul Ford Explorer va avea o versiune electrica

Producatorul auto american Ford Motor va lansa o versiune electrica a crossover-ului mediu Explorer. Acesta va fi construit pe o noua platforma, dezvoltata special pentru vehiculele electrice. Explorer este unul dintre cele mai populare modele ale Ford in America de Nord, asa ca nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca producatorul a decis sa incorporeze noul model in aceasta tendinta „electrica”.

Ford vrea reducerea costului bateriilor cu 40%

Lansarea noii modificari este prevazuta de strategia actualizata pentru dezvoltarea gamei de modele Ford +, proiectata pentru urmatorul deceniu si prezentata recent. Compania estimeaza ca pana in 2030, 40% din vanzarile sale globale vor fi vehicule electrice. Ford va realiza acest lucru cu o noua arhitectura pentru actuala platforma electrica, ce va fi folosita ca baza pentru multe modele.

„Aceasta este cea mai mare oportunitate de crestere, de cand Henry Ford a inceput sa scaleze Modelul T. Obiectivul nostru este sa conducem revolutia electrica”, a declarat CEO-ul Ford, Jim Farley, potrivit Reuters.

Gigantul producator auto american intentioneaza sa-si dezvolte propriile baterii sub marca IonBoost (probabil o paralela la actualele motoare turbo EcoBoost). In viitor, va exista o intreaga linie de baterii, inclusiv litiu-ion si litiu-fier-fosfat (pentru vehicule comerciale). Startup-ul Solid Power, in care Ford a investit anterior, va ajuta la crearea bateriilor. In plus, pana la mijlocul acestui deceniu, compania intentioneaza sa reduca costul bateriilor cu 40%.

Ford investeste in fabrici de baterii electrice

Ford a semnat saptamana trecuta un memorandum de intelegere cu compania „SK Innovation” din Coreea de Sud. Companiile au fost de acord sa construiasca doua fabrici de baterii in Statele Unite. Pe fondul unei prezentari promitatoare, actiunile Ford Motor au crescut brusc cu 8,5%, la 13,9 dolari pe actiune.

Amintim faptul ca, la jumatatea lunii mai, compania americana a inaugurat pickup-ul electric denumit F-150 Lightning. Acesta este disponibil in doua versiuni: cu o baterie standard (432 CP, autonomie – 370 km) si cu o baterie extinsa (571 CP si 482 km). Cuplul in ambele cazuri este de 1.051 Nm. Capacitatea exacta a bateriei nu a fost inca dezvaluita. Modelul mai vechi poate accelera de la 0 la 96 km/h in doar 4,4 secunde. Ford numeste acest model F-150 ca fiind cel mai rapid din istoria seriei.

F-150 Lightning de baza este capabil sa transporte pana la 900 kg de marfa si sa traga o remorca cu o greutate de pana la 3,5 tone, atunci cand se comanda un pachet optional (fara acesta – greutatea trasa este de pana la 2,3 tone). O masina cu o baterie extinsa va transporta pana la 840 kg si va putea remorca pana la 4,5 tone. Pretul unui Ford F-150 Lightning incepe de la 40.000 de dolari, livrarile urmand sa inceapa peste un an.