Modul in care retelele sociale afecteaza copii
Aproximativ 80% dintre persoanele nascute dupa anii 2000 au cel putin un cont pe retelele de socializare populare. Pe de o parte, Instagram, TikTok, Facebook, Twitter sunt inventiile ideale ale timpului nostru, cu ajutorul carora este usor sa ramanem mereu in contact cu cei dragi, sa aflam rapid despre tot ce se intampla in lume. Dar, pe de alta parte, multi parinti incep sa traga un semnal de alarma: copiii stau toata ziua pe aceste retele. Merita sa va faceti griji in acest sens si sa restrictionati accesul la retelele sociale pentru copiii secolului XXI?
Nu exista un singur raspuns la aceasta intrebare. Mai mult, astazi lumea este impartita in doua tabere: aparatorii si oponentii retelelor sociale in viata copiilor si adolescentilor. Primii sustin ca Internetul permite copilului sa-si extinda interactiunea sociala, este mai usor sa se adapteze la noile tehnologii. Cei din urma sunt convinsi ca retelele sociale au un efect negativ asupra constiintei copiilor si pot provoca consecinte pe termen lung si uneori chiar ireversibile.
Pentru a lua o decizie obiectiva, trebuie mai intai sa inveti despre avantajele si dezavantajele unui astfel de fenomen si apoi sa urmaresti comportamentul copilului tau. Numai in acest fel va deveni clar daca este timpul ca acesta sa-si limiteze dorinta de comunicare online.
Impactul negativ al retelelor sociale asupra copilului
Biroul pentru Statistica Nationala din Marea Britanie considera ca copiii care petrec mai mult de 3 ore zilnic pe retelele de socializare sunt de 2 ori mai predispusi la tulburari de sanatate mintala decat colegii lor care nu sunt atat de intens cufundati in lumea virtuala.
Un alt studiu realizat de Societatea Britanica de Psihologie arata ca nevoia de a raspunde constant la activitatea altcuiva pe retele (cum ar fi postari, lasatul de comentarii si raspunsul la acestea) poate afecta negativ si sanatatea mintala a copiilor.
Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au ajuns la concluzia ca tinerii care petrec mult timp pe Facebook au o evaluare distorsionata a perceptiei propriei lor realizari de sine. La o concluzie similara au ajuns expertii de la Universitatea din Montreal. Ei au descoperit ca platformele populare, in special Instagram, incurajeaza adolescentii sa-si compare viata cu fotografiile idealizate pe care le vad in feedul lor. Comparand ceea ce vad cu propria lor viata, copiii incep sa dezvolte un complex de inferioritate.
Organizatia americana de tineret DoSometing, pe baza observatiilor, sustine ca retelele de socializare provoaca din ce in ce mai mult o adevarata dependenta in randul utilizatorilor. In plus, pe baza „a nu rata nimic important de pe feed”, pot aparea tulburari de somn si stres. Aceasta parere este impartasita de oamenii de stiinta de la Universitatea din Glasgow, iar acestia clarifica: cel mai rau efect asupra copiilor este utilizarea retelelor sociale pe timp de noapte. Acest lucru duce la tulburari de somn si la cresterea nivelului de anxietate. In plus, daca, pe fondul a ceea ce a vazut in lumea virtuala, stima de sine a unui copil scade, atunci creste semnificativ riscul ca la varsta adulta sa sufere de tulburari depresive. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, asa-numita „depresie Facebook” poate afecta nu numai adultii, ci si adolescentii. Desi din ce in ce mai multi cercetatori sunt de acord ca cea mai nesigura retea sociala pentru copii este Instagram si alte platforme axate pe demonstrarea „realitatii Photoshop”.
Un alt pericol al retelelor sociale este reprezentat de selfie-uri. Pentru multi adolescenti, nevoia de a se fotografia ei insisi si de a incarca poze se transforma intr-o adevarata manie, care este si o dovada a anumitor tulburari psihice.
Exista si alte consecinte ale implicarii excesive in retelele sociale:
- copilul reduce treptat cantitatea de comunicare live din viata sa, ca urmare, poate intampina dificultati reale atunci cand apare nevoia de dialog in lumea reala;
- site-urile infantilizeaza creierul la nivelul copiilor mici care sunt atrasi de imagini luminoase;
- egoismul se dezvolta la copii: prezenta unei pagini personale pe reteaua de socializare le da unora senzatia ca intreaga lume se invarte doar in jurul lor si nu le pasa ce este in afara acestui univers virtual;
- copilul devine dependent de senzatii si este de dorit ca el sa fie cauza prin postararile sale pe reteaua de socializare.
Citeste si articolul nostru: Avantajele practicarii jocului de sah
Pot fi retelele sociale bune pentru copii?
Nu toti cercetatorii moderni adera categoric la ideea pericolelor retelelor sociale. Unii, dimpotriva, vad mai multe avantaje in acest fenomen.
De exemplu, cercetatorii de la Fundatia MacArthur cred ca retelele sociale dezvolta abilitati tehnice si sociale importante la copii, care sunt indispensabile in era digitala. De exemplu, reteaua de socializare te invata sa comunici constant, precum si sa gestionezi o retea complexa de prieteni.
In plus, reteaua de socializare pentru utilizatorii tineri devine:
- una dintre principalele surse de informare;
- un instrument pentru intalniri si crearea de legaturi de comunicare;
- mod de a ramane mereu in legatura;
- un instrument pentru dezvoltarea creativitatii, de exemplu, atunci cand creati videoclipuri pentru TikTok.
Cateva sfaturi pentru parintii ai caror copii sunt pe retelele sociale
- Spune-i copilului tau despre riscurile asociate retelelor sociale.
- Incurajati-l sa petreaca mai mult timp comunicand in viata reala, mai degraba decat in viata virtuala.
- Invata-ti prichindelul inca de mic sa petreaca mai mult timp cu prietenii si rudele – pentru ca mai tarziu sa inteleaga ca comunicarea in direct este mai afectuoasa, iar prietenia in realitate este mai puternica decat pe internet.
- Incurajeaza-i hobby-urile in viata reala – astfel incat sa ramana mai putin timp pe retelele de socializare.
- Explicati-i copilului ca retelele sociale pot fi folosite cu beneficii – pentru studiu, auto-dezvoltare, si nu pentru vizualizarea gunoiului informational, care doar ii fura timpul.
- Incercati sa monitorizati activitatea copilului dvs. in retelele sociale – acest lucru va impiedica un adolescent sa se alature unor grupuri dubioase (cu cativa ani in urma, asa-numitele grupuri ale mortii erau foarte populare in retelele sociale, impingand copiii sa se sinucida).
- Daca un copil, dupa ce a vazut destule fotografii ale altora, se plange ca traieste mai rau decat altii, explica-i ca toate fotografiile din retelele de socializare sunt o mica parte din viata reala si de multe ori sunt foarte editate.
Si cea mai importanta regula. Parintii buni sunt mereu implicati in viata copiilor lor, nu devin educatori stricti pentru ei, ci cei mai buni prieteni. In prezenta unei relatii de incredere si afectiune, este intotdeauna mult mai usor sa atragi un copil departe de realitatea virtuala in viata reala, sa explici ca un prieten adevarat este mai bun decat mii de urmaritori pe retelele sociale si este mai bine sa te bucuri de propria viata decat sa o privesti pe a altcuiva.