Noaptea Muzeelor
Noaptea Muzeelor este un eveniment deja devenit traditional in lumea intreaga, initiat de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).
O astfel de Noapte a fost realizata pentru prima oara în 1977. Intrarea libera la diferite muzee si centre culturale atrage publicul ca un magnet, iar in București, sunt o mulțime de obiective culturale de vizitat, daca vrei sa participi la Noaptea Muzeelor.
De obicei ai la dispozitie mai mult de 30 de obiective principale pe care le poți vizita la Noaptea Muzeelor in București. Programul trebuie organizat din timp, deoarece chiar daca aparent e vorba de o noapte, totusi multe muzee au de fapt program prelungit pana circa la miezul noptii.
Iubitorii de arta se vor orienta cu siguranta spre Muzeul Național de Arta al României, din Calea Victoriei, deschis între orele 18 și 24, care va asteapta nu doar cu expoziții, dar și cu cateva ateliere pentru parinți si copii. Muzeul Național al Aviatiei Române are program special de Noaptea Muzeelor si ofera spre vizitare creații ale initiatorilor aviației române, Aurel Vlaicu, Traian Vuia și Henri Coanda. Se pot admira si exponate rare, cum ar fi avioane de vanatoare cu reacție, intr-un hangar dedicat epocii post-1945.
Muzeul Național al Pompierilor isi lasa portile deschise in Noaptea Muzeelor pana dupa miezul noptii, la Foisorul de Foc. Expoziția este extinsa pe cele sapte etaje ale turnului si cuprinde colecții cu obiecte specifice pompierilor.
Un obiectiv deosebit este Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, cu program de la orele 20 pana aproape in zori. Aici se poate vizita o expozitie de astronomie, despre Sistemul Solar. Dacă cerul este senin, vor fi facute si observații astronomice.
Numeroase alte muzee celebre ofera posibilitatea publicului sa intre gratuit pentru a se bucura de exponate. Copii sunt atrasi de Muzeul de Istorie Naturala Antipa, iar adultii au in preajma alte cateva muzee celebre: Muzeul de Geologie, Muzeul Taranului Roman si Muzeul Satului.