Norvegia incearca extinderea forajului marin in Arctica
Intentia Norvegiei de a-si extinde operatiunile de foraj marin catre Arctica au alarmat ecologistii din toata lumea, acestia fiind extrem de ingrijorati fata de fragilul ecosistem arctic, amenintat deja de fenomenul incalzirii globale. In plus, relatiile cu Rusia se vor putea deteriora, pe masura ce Norvegia va forta limitele tratatului Svalbard.
Scrisoare deschisa trimisa guvernului norvegian
Arhipelagul Svalbard se afla in nord-vestul Norvegiei, la est de Groenlanda si la sud de Polul Nord. Nu numai cei peste 2500 de oameni care locuiesc in Svalbard, dar si ursii polari, renii si vulpile arctice care traiesc pe aceste meleaguri indepartate, vor avea de suferit. Arhipeleagul Svalbard este considerat una dintre cele mai nordice regiuni locuite ale lumii.
Mai multe grupuri ecologiste, incluzand WWF (World Wide Fund for Nature), Greenpeace si Friends of the Earth Norway, au trimis recent o scrisoare deschisa guvernului norvegian in care au subliniat pericolul de a ignora sfaturile ecologistilor si de a continua o expansiune spre nord, pentru exploatarea petrolului din adancuri. „Avand in vedere ca nu avem inca tehnologia pentru a curata deversarile intr-un mediu arctic, nu are niciun sens sa continuam cu extractia acolo, in largul marii”, a declarat recent Ilan Kelman, profesor la UCL (University College London) si la Universitatea Agder din Norvegia, pentru presa norvegiana.
‘Marginea de gheata’ poate fi obiectul disputei
Unul dintre motivele pentru care aceasta extindere a forajului marin este atat de complicata este reprezentat in tratatul Svalbard ca fiind locatia asa-zisei „margini de gheata”. Denumit initial Spitsbergen, tratatul Svalbard a fost semnat de opt tari la Paris, in 1920, pentru a incerca sa reglementeze activitatile administrative si economice intr-o zona care a fost comparata cu Vestul Salbatic.
La ora actuala sunt implicate 46 de tari. Tratatul prevede faptul ca Norvegia guverneaza administrativ Svalbard in mod legal, dar ca cetatenii din toate tarile semnatare ale tratatului pot accesa zona Svalbard pentru activitati economice. Nicio natiune, inclusiv Norvegia, nu are voie sa-si stationeze definitiv armata pe teritoriul arhipelagului. Unii experti sunt ingrijorati ca dezvoltarea extractiei petrolului de catre Norvegia in Svalbard va provoca tensiuni cu alte tari, in special cu Rusia.
Apoi, exista „marginea de gheata”, locul in care marile deschise se intalnesc cu gheata arctica. Aceasta zona este foarte importanta, deoarece aici mamiferele marine, pestii si pasarile se hranesc cu plancton. Deoarece este atat de sensibila din punct de vedere ecologic, „marginea de gheata” a fost mereu o zona protejata fata de activitatile petroliere. Insa Norvegia a modificat continuu pozitia „marginii de gheata” tot mai mult catre nord, pentru a se acomoda cu o eventuala impingere a forajului marin spre zona arctica.