stiinta si tehnica

Omenirea se afla in plina extinctie planetara

Pamantul se afla in mijlocul celei de a sasea extinctii in masa si viteza cu care se intampla acest fapt creste constant. Noile cercetari in „Proceedings of the National Academy of Sciences” actualizeaza amenintarile ce au fost detaliate pentru prima data intr-un studiu facut in 2015.

Cateva sute de specii sunt amenintate cu disparitia

Studiul precizeaza faptul ca speciile dispar mai repede decat se credea initial. Efectul in cascada al ecosistemelor aflate in colaps face ca planeta sa fie tot mai putin locuibila chiar si pentru oameni. „Cand umanitatea extermina populatiile si speciile altor vietuitoare, este afectat inclusiv lantul trofic, fiind distruse parti importante ale propriului nostru sistem de sustinere a vietii. Conservarea speciilor pe cale de disparitie ar trebui ridicata la o situatie de urgenta nationala si globala pentru guverne si institutii, egala cu perturbarea climei de care este legata”, a declarat Paul Ehrlich, biolog la Stanford University, coautor al lucrarii, intr-un comunicat de presa.

Cercetatorii au analizat numarul si distributia speciilor pe cale de disparitie ca fiind critica. Ei au stabilit ca 515 specii de vertebrate terestre au mai putin de 1.000 de exemplare ramase, ceea ce inseamna ca sunt foarte aproape de disparitie. Aproape jumatate dintre aceste specii au mai putin de 250 de membri supravietuitori, in mare parte din cauza activitatilor umane.

Primele cinci extinctii in masa din ultimii 450 de milioane de ani au distrus fiecare de la 70% pana la 95% din speciile de animale, plante si microorganisme. Modificari uriase asupra mediului, cum ar fi impactul cu asteroizii gigantici, eruptiile vulcanice sau epuizarea oxigenului oceanic au provocat primele cinci extinctii. A sasea extinctie, constata studiul, este actiunea oamenilor asupra mediului inconjurator.

Masurile urgente ce trebuie luate pentru oprirea extinctiei

Pierderea majoritatii speciilor s-a produs de cand oamenii au inceput sa dezvolte agricultura, in urma cu aproximativ 11.000 de ani. Pe atunci, nu existau decat aproximativ un milion de oameni. Acum numaram aproape opt miliarde, iar acest numar creste vertiginos. Pe masura ce numarul nostru a crescut, umanitatea a ajuns sa insemne o amenintare fara precedent pentru marea majoritate a speciilor „conlocuitoare”.

Potrivit studiului, este un „imperativ moral” ca oamenii de stiinta sa faca tot ce pot pentru a opri disparitia prin urmatoarele sugestii:

– „Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii” ar trebui sa clasifice imediat orice specie cu mai putin de 5.000 de membri ramasi ca fiind in pericol critic;

– guvernele si institutiile abilitate de pe mapamond ar trebui sa considere conservarea speciilor pe cale de disparitie ca o situatie de urgenta globala;

– comertul ilegal cu animale salbatice trebuie sa se opreasca acum, iar interdictia trebuie aplicata cu strictete;

– alimentele alternative trebuie furnizate comunitatilor cu venituri mici, in special in Africa, supravietuirea lor depinzand de carnea animalelor salbatice.

Nu e timp de pierdut. Nu exista niciun dubiu, de exemplu, ca vor exista mai multe pandemii daca omenirea continua sa distruga habitatele si sa tranzactioneze animale salbatice pentru consumul uman ca alimente si medicamente traditionale, se arata in studiu. Este un fapt pe care umanitatea nu il poate permite, deoarece acesta poate fi un punct de pornire pentru prabusirea civilizatiei asa cum o stim.