stiinta si tehnica

Prototipul miezului unui reactor nuclear a fost creat cu o imprimanta 3D

Dezvoltatorul prototipului acestui nucleu de reactor nuclear este Departamentul de Energie al SUA, ce si-a propus un obiectiv pana in 2023, acela de a imprima un reactor nuclear, avand dimensiuni complete cu comenzi si senzori integrati, cu ajutorul unei imprimante 3D.

Inlocuirea reactoarelor nucleare vechi va fi mai facila

Potrivit Asociatiei Mondiale Nucleare, SUA are 98 de reactoare nucleare care opereaza in 30 de state, furnizand 20% din energia electrica a tarii. Majoritatea acestor reactoare sunt construite cu tehnologia de acum 50 de ani. Doar unul dintre ele are mai putin de 20 de ani. Multi americani vor avea de ce sa fie ingrijorati in urma termenelor de expirare ale reactoarelor nucleare in urmatoarele decenii.

Inlocuirea unui reactor de centrala nucleara este o intreprindere extrem de complexa si costisitoare. Pentru a accelera procesul si a reduce costurile, Departamentul de Energie al SUA a dezvoltat programul Transformational Challenge Reactor (TCR). Acest program implica utilizarea imprimarii 3D aditive la temperaturi inalte, in combinatie cu alte materiale avansate si cu cel mai eficient design al reactorului.

De la motoare de racheta la reactoare nucleare

„Conceptul TCR a fost posibil prin progresele semnificative realizate in productia de aditivi. Folosind imprimarea 3D, putem folosi tehnologii si materiale pe care industria nucleara nu le-a putut utiliza in ultimele decenii. Inclusiv senzori pentru control aproape autonom, o baza de date si o noua abordare accelerata de evaluare, de care va beneficia intreaga comunitate”, a precizat potrivit cotidianului New Atlas, Kurt Terrani, director tehnic al programului.

In etapa actuala a programului, designul prototipului este testat pentru performanta si fiabilitate, inclusiv prin utilizarea inteligentei artificiale. Daca tehnologia este viabila, va putea schimba complet abordarea globala a energiei nucleare intr-un timp foarte scurt. Un reactor imprimat 3D cu dimensiuni complete ar trebui sa fie gata in 2023.

Startup-ul american Launcher a introdus anul trecut prima camera de combustie a unei rachete realizata cu o imprimanta 3D. Cinci motoare de racheta imprimate 3D vor fi folosite curand pentru a lansa Rocket-1, o racheta cu o lungime de 20 de metri ce poate transporta ceva mai putin de 800 kg in spatiul cosmic.