Protozoa – prima casa plutitoare imprimata 3D

Cehia se pregateste sa prezinte prima sa casa imprimata 3D, denumita Protozoa (Prvok od Burinky). Structura eleganta a acesteia a fost proiectata de Michal Trpak de la firma de arhitectura Scoolpt si va fi construita in colaborare cu firma de constructii Burinka (Stavebni sporitelna Ceske sporitelny). Caracteristica sa distinctiva consta in faptul ca este o casa plutitoare. In plus, Protozoa vrea sa sublinieze modul in care tehnologiile de imprimare 3D pot fi utilizate pentru a crea case intr-un mod mai durabil decat prin mijloacele traditionale.

Protozoa – durabilitate garantata 100 de ani

Casa plutitoare Protozoa, a carei constructie a inceput chiar in aceasta luna, va masura 43 de metri patrati. Spatiul de locuit va fi compus din trei camere: un living cu bucatarie, un dormitor si o baie. Casa este, de asemenea, proiectata pentru a fi partial autosustenabila si poate fi locuita pe tot parcursul anului. Se mentioneaza faptul ca invelisul turnat al casei este de trei ori mai puternic decat betonul traditional. Desi casa este poate fi amplasata in mai multe medii, prima constructie va fi ancorata langa un dig.

Potrivit creatorilor acestei case, procesul de constructie alocat exclusiv imprimarii 3D ar trebui sa dureze doar 48 de ore, in timp ce casa in sine ar trebui sa fie finalizata „la cheie” in doar doua luni. Caracteristicile sale autosustenabile si prietenoase cu mediul includ un acoperis ecologic, un dus recirculant, rezervoare cu apa potabila, utilitati si canalizare. Incredibil, Protozoa poate avea o durata de viata de cel putin 100 de ani, indiferent de mediul unde va fi amplasata. La expirare, materialele de constructie din care a fost creata pot fi zdrobite si reciclate pe santierul unde a fost imprimata.

Protozoa – mai ieftina si mai ecologica decat o casa obisnuita

Conform unei analize realizate de firma de constructii Burinka, imprimarea 3D a unei case poate economisi timp semnificativ in comparatie cu metodele de productie conventionale. In principiu, o casa imprimata 3D poate fi construita de sapte ori mai rapid decat o casa conventionala din caramida. Din punct de vedere al mediului inconjurator, imprimarea 3D poate reduce semnificativ deseurile rezultate in urma constructiei, iar acest lucru ar putea fi crucial, deoarece aproximativ 46% din deseurile Cehiei provin din activitatile de constructii si demolari.

De asemenea, in comparatie cu cladirile traditionale din caramida, imprimarea 3D genereaza cu 20% mai putine emisii de CO2, conform intentiei Uniunii Europene de a le reduce cu 30% pana in 2030 (fata de 2005), conform declaratiei lui Libor Vosicky, CEO al companiei Burinka. In plus, doar aproximativ 25 de lucratori sunt necesari pentru a imprima o asemenea casa (cu patruzeci mai putin decat de obicei). Preturile pentru Protozoa, in cazul productiei de serie, pot atinge doar jumatate din costul unei case conventionale, in timp ce auto-sustenabilitatea sa ofera proprietarului economii suplimentare cu privire la costurile de mentenanta.