notarial

Rolul notarului in mediere

Astazi, cand medierea pare a fi mai relevanta ca niciodata, avantajele notarilor in mediere sunt evidente, deoarece functiile notarului, prin caracteristicile lor, se apropie de functiile mediatorului.

Notarul – mediatorul perfect

In acest sens, rolul institutului notarilor, care considera ca medierea ca una dintre functiile suplimentare ale notarilor, care vizeaza facilitarea reconcilierii partilor ar trebui sa fie recunoscuta ca fiind promitatoare strategica, deoarece medierea permite notarilor sa rezolve problemele legate de implementarea conceptului de asistenta juridica integrata.
Misiunea notarului este de a preveni disputele dintre oameni. Notarul exista de mai bine de o duzina de secole, deci notarul este, istoric vorbind, a doua profesie juridica dupa judecator. Dupa cum se spune, in cazul in care notarul este in cerere, curtile sunt goale. Notariatul tarilor dezvoltate din ultimele decenii a introdus in mod activ utilizarea procedurilor de conciliere efectuate de notari. Participarea unui notar la o procedura de conciliere intr-o forma sau alta permite legislatia multor tari europene. Notariatul satisface nevoia oamenilor pentru drepturi sigure, stabilitate si predictibilitate a relatiilor de proprietate.
Notarul reprezinta o institutie juridica care acorda asistenta juridica calificata care asigura protectia drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice prin efectuarea de acte notariale.

Medierea la notar

Medierea este o modalitate alternativa de a rezolva un conflict, prin care o a treia persoana impartiala si dezinteresata (in acest caz, un notar) ajuta partile sa gaseasca cea mai buna solutie pentru diferentele dintre ele. Prin urmare, in unele tari dezvoltate, notarul practica functiile unui mediator in stadiul anterior apelului partilor la instanta pentru solutionarea unui litigiu cu privire la lege.
In plus, notarul este adesea numit arbitru in acele domenii in care este specialist. In practica notariala exista uneori cazuri in care partile, atunci cand fac apel la un notar, nu au ajuns inca la un consens cu privire la anumiti termeni ai tranzactiei sau din cauza ignorantei legale nu au stiut despre necesitatea de a rezolva orice problema. Si aici partile trebuie sa negocieze in biroul notarului si cu acesta.