Sanatate medicinavirusuri

Totul despre virusul papiloma uman HPV

Sectiunile articolului:

HPV este un virus papiloma uman, care, potrivit diverselor surse, este prezent la 70-90% din populatia lumii. Manifestarile HPV la femei si barbati sunt diverse: de la o veruca inofensiva pe deget pana la boli oncologice ale diferitelor organe. Este important sa stiti cum sa recunoasteti infectia la timp, cum sa contracarati invazia virusului in corp si cum sa o tratati in mod corespunzator daca boala este diagnosticata. Aflati totul despre aceasta boala insidioasa pentru a preveni manifestarile periculoase si consecintele ireversibile.

1. Tipurile de HPV si principiile clasificarii sale

Virusul papiloma uman (prescurtat HPV), are multe fete. Sub acest nume general, sunt acum cunoscuti aproximativ o suta de virusi diferiti care pot infecta oamenii si pot provoca diverse boli. La multi oameni HPV (mai exact, unele dintre tipurile sale) cauzeaza aparitia diferitilor negi si papiloame pe piele. Se intampla ca papiloamele sa se formeze pe membranele mucoase ale organelor interne.

Alte tipuri de HPV provoaca veruci genitale (veruci) pe pielea organelor genitale. Al treilea, cel mai periculos, poate provoca cancer penian, cancer de col uterin. Relatia carcinomului cervical cu papilomavirusul a fost dovedita 100% prin cercetari medicale. Exista, de asemenea, cazuri cunoscute de tumori maligne ale laringelui si rectului, al caror vinovat a fost papilomavirusul uman.

In functie de capacitatea de a provoca cancer, HPV este clasificat in urmatoarele grupuri:

  • non-oncogen;
  • cu oncogenitate scazuta;
  • cu oncogenicitate moderata;
  • cu oncogenitate ridicata.

Fiecarui virus cunoscut medicinei i s-a atribuit un numar de serie, fiecare dintre ele difera de omologii lor prin propria compozitie ADN unica. Ca orice virus, HPV este incapabil sa se reproduca in afara celulelor unui organism viu, deoarece este un parazit intracelular.

Pe masura ce cercetarile virologice avanseaza, clasificarea tipului se poate modifica. De exemplu, tipul HPV 58, candva considerat foarte oncogen, este acum clasificat ca moderat oncogen. Este posibila si aparitia altor rezultate opuse. In orice caz, unii oameni de stiinta sunt inclinati sa considere ca virusul papilom este vinovatul cancerului din orice localizare. Pana in prezent, cele mai daunatoare si adesea gasite in analizele oncologice sunt tipurile 16 si 18:

  • HPV 18 – in 10% din cazuri;
  • HPV 16 – in 50% din cazuri.

2. Cauzele si dezvoltarea infectiei cu papilomavirus uman

Papilomavirusul este materialul genetic (ADN) care se afla in interiorul invelisului proteic. Este atat de mic (50-100 nm) incat nu se distinge chiar si la un microscop cu lumina obisnuit; poate fi observat doar la microscopul electronic. HPV poate patrunde in pielea umana prin cea mai mica zgarietura, abraziune sau microfisura si poate provoca o boala cronica – infectie cu papilomavirus uman (papilomatoza).

2.1. Modalitati de penetrare a papilomavirusului in organism

HPV paraziteaza numai in celulele umane. Exista astfel de modalitati de transmitere a virusului papiloma uman:

  1. Infectie prin contactul cu pielea, utilizarea lucrurilor si a articolelor de igiena personala ale unei persoane infectate. In locurile publice, cum ar fi baile, piscinele, toaletele, unde exista un mediu umed si cald, HPV persista destul de mult timp – probabilitatea de infectie in aceste locuri este destul de mare.
  2. Autoinfectarea la barbierit, epilare, daca exista focare virale de alta localizare si nu se respecta masurile de igiena personala.
  3. Infectia copiilor de la o mama care sufera de infectia cu papilomavirus uman in timpul nasterii.
  4. Infectia lucratorilor din domeniul sanatatii in timpul procedurilor chirurgicale la pacientii infectati.
  5. Infectie in timpul sexului. Aceasta este principala, cea mai frecventa cale de infectie cu papilomavirus la barbati si femei.

Dupa ce au patruns in celulele epidermei pielii, virusii intra in campul vizual al celulelor sistemului imunitar si sunt cel mai adesea distruse. Cu o imunitate slaba, daunatorii reusesc sa patrunda adanc in piele (membrana mucoasa) si anume in stratul bazal. Acolo sunt introduse in cromozomii celulelor, modificandu-le, adaptand celulele gazda pentru propria viata confortabila si reproducere.

hpvSub influenta HPV, celulele incep sa se imparta rapid, ducand la aparitia neoplasmelor pe piele sau mucoase. Aceste neoplasme se vor dovedi a fi benigne sau maligne, in functie de tipul de virus care a invadat. Fie vor fi negi, papiloame, condiloame, fie va incepe sa apara degenerescenta celulara, ducand la cancer.

Perioada latenta in timpul infectiei cu papilomavirus uman este destul de lunga: de la cateva saptamani, luni pana la cativa ani. In tot acest timp, persoana infectata nu este deranjata cu nimic. Cu toate acestea, chiar si in absenta manifestarilor externe ale infectiei cu papilomavirus uman, o persoana care poarta un virus poate deveni, fara sa vrea, vinovatul infectarii altor persoane.

2.2. Grup de risc – cine este susceptibil la boala?

A argumenta ca HPV reprezinta o amenintare serioasa pentru o persoana sanatoasa, cu o imunitate buna, ar fi o exagerare. Cel mai adesea, corpul se descurca independent cu purtatorii infectiei. Cu toate acestea, exista un grup de risc pentru care pericolul virusului creste de multe ori. Fiind expusa anumitor factori, o persoana sanatoasa poate fi, de asemenea, in acest grup.

Cei mai vulnerabili pot fi considerati oamenii in a caror viata exista astfel de factori:

  • debut precoce al relatiilor intime;
  • mai multi parteneri sexuali, schimbarea lor frecventa;
  • prezenta altor boli cu transmitere sexuala;
  • neoplasme in zona genitala;
  • boli ginecologice cronice, avort;
  • sarcina;
  • utilizarea necontrolata a contraceptiei orale;
  • practica sexului anal;
  • boli infectioase transferate;
  • consumul excesiv de medicamente;
  • abuz de alcool, tutun;
  • imunitate slabita (din cauza infectiei cu HIV, diabet zaharat, o boala grava, administrarea de medicamente care suprima imunitatea);
  • unele boli genetice (de exemplu, epidermodisplazia veruciforma).

2.3. Simptome vizibile si manifestari ale infectiei cu papilomavirus uman

Cand sunt infectate cu virusul papilomului uman, simptomele sunt initial absente, infectia este intr-o stare inactiva. Persoanele cu imunitate puternica isi pot trai intreaga viata purtand HPV si fara sa stie. Cu o imunitate slabita, dupa un timp (uneori dupa luni si alteori dupa ani), acest virus se face simtit prin aparitia diferitelor neoplasme pe piele, mucoase.

Strict vorbind, acestea nu mai sunt simptome, ci primele manifestari clinice ale unei infectii a organismului. Prin urmare, ar trebui sa fii in garda si sa mergi la examen la un dermatolog, la aparitia de:

  1. veruci comune;
  2. negi plantari;
  3. acrocordon (veruci filiforme);
  4. papiloame;
  5. papiloame plate;
  6. negi genitali.

2.3.1. Tipuri si localizarea negilor

Negii obisnuiti apar cel mai adesea pe maini, cauzati de HPV tip 2. Ei sunt uneori numiti veruci vulgare (simple). Acestia sunt tuberculi rotunjiti cu un diametru de 3-10 mm. O caracteristica distinctiva este natura multipla a eruptiei cutanate: alaturi de o veruca care apare, se formeaza in curand alta, apare o a treia si asa mai departe. Daca nu sunt tratate, ele raman pe piele pana la 6-8 luni, dupa care dispar de la sine. Mai exact, sistemul imunitar se ocupa de ele.

O trasatura caracteristica a verucilor obisnuite este aparitia formatiunilor situate exact opuse una de cealalta pe degetele adiacente sau pe ambele parti ale pliului pielii care se formeaza atunci cand degetele sunt indoite. Negii plantari pot aparea pe talpile picioarelor si pe palmele mainilor, fiind o varietate obisnuita, dar in dimensiuni mai mari acestea sunt provocat de tipurile 1, 2.

2.3.2. Papiloamele – cum arata si unde sunt localizate?

Aparitia papiloamelor sub forma de papile rotunjite si negi filamentoase la barbati si femei este cauzata de mai multe tipuri non-oncogene de papilomavirus uman. Aceste formatiuni pot fi atat mici, cat si destul de mari: de la 0,2 mm la 20 mm. Cu manifestare externa, papiloamele sunt localizate in locuri cu pielea subtire, in pliurile pielii, in locuri cu umiditate ridicata a pielii:

  • in zona inghinala;
  • la subsuori;
  • la femei – sub san;
  • pe gat;
  • in jurul nasului;
  • in jurul ochilor.

Astfel de papiloame apar la persoanele cu varsta peste 35 de ani. Mai mult, la grupele mai in varsta, leziunile cutanate cu veruci filiforme sunt mai frecvente. Deci, se gasesc la jumatate dintre persoanele in varsta de peste 50 de ani, iar printre cei cu peste 80 de ani, aproape nimeni nu se poate lauda cu absenta papiloamelor. Spre deosebire de verucile simple, papiloamele nu dispar spontan.

Pe langa localizarea externa, exista si un aranjament intern al papiloamelor: acestea se gasesc pe membranele mucoase ale cavitatii bucale, nasului, faringelui, esofagului, bronhiilor, traheei si sistemului genito-urinar. Si daca formatiunile externe aduc adesea doar disconfort cosmetic, atunci cele interne provoaca mult mai mult disconfort si pot provoca daune semnificative sanatatii.

Afectarea interna cu HPV cauzeaza adesea cresterea simultana a unui numar mare de formatiuni, adica duce la papilomatoza, ca urmare a careia apar probleme grave in functionarea corpului. De exemplu, papilomatoza gatului si a corzilor vocale poate provoca pierderea vocii si chiar insuficienta respiratorie, care necesita asistenta medicala urgenta, deoarece pune in pericol viata. Organele genitale sunt locatia preferata a formatiunilor. Manifestarile virusului papiloma uman localizate in locuri intime au propriul nume – condiloame si merita luate in considerare separat.

2.3.3. Condiloamele – o manifestare grava a HPV

Mai multe tipuri de papilomavirus uman (unele dintre ele sunt extrem de oncogene) pot duce la negi genitali, neoplasme in zona genitala, anus, rect si, uneori, in gura. Acestea sunt cresteri corporale care pot aparea sub diferite forme:

  1. Tipice. Acestea sunt veruci genitale care apar pe organele genitale, precum si in zona anala la reprezentantii oricarui sex. Crescand, seamana vizual cu o coaja de cocos, uneori aspectul lor este comparat cu conopida. Acesti negi genitali sunt greu de ratat. Ocazional, verucile tipice se gasesc pe buze, gura, gat si limba.
  2. Uniforme. Este dificil de detectat acesti negi: practic nu ies din suprafata pielii, arata ca niste pete, dar pot creste in interior. Ele sunt identificate numai cu ajutorul unor tehnici speciale in timpul examinarii. La femei, verucile plate pot fi localizate pe colul uterin, iar la barbati, pe capul penisului.
  3. Papulare. Acestia sunt negi netezi.
  4. Hiperkeratozice. Condiloamele de aceasta forma arata ca niste solzi, pe masura ce sunt formati, stratificati unul peste celalalt. Sunt localizati pe piele, in locuri intime.

Vinovatul tuturor formelor de condiloame genitale este orice tip de papilomavirus uman. Infectia se transmite in principal prin contact sexual. Din aceasta cauza, condiloamele sunt numite si negi venerice. Perioada latenta ajunge la 2-3 luni. Cand virusul se activeaza, negii tipici cresc extrem de repede, uneori atingand dimensiunea maxima in cateva ore.

Negii multipli pot fi durerosi, cei singulari sunt nedurerosi. Dar, in orice caz, acestia reprezinta o sursa de disconfort fizic si psihologic. Si cel mai important, condilomatoza poate duce la boli oncologice grave ale zonei genitale.

3. Caracteristici si consecinte ale bolii la barbati si femei

Impactul HPV asupra barbatilor si „jumatatilor” lor mai bune este diferit. Este timpul sa concretizam caracteristicile manifestarii virusului la persoanele de ambele sexe si posibilele consecinte ale infectiei cu papilomavirus uman. Trebuie remarcat imediat: virusul pentru barbati este inca mai putin periculos decat pentru femei, consecintele infectiei pentru sexul mai puternic nu sunt atat de numeroase si deplorabile. Cu toate acestea, un virus daunator poate provoca daune semnificative sanatatii barbatilor.

3.1. Ce boli cauzeaza infectia la barbati?

Modurile de infectie cu HPV, manifestarile generale, factorii de risc sunt clare. Acum merita sa analizam care sunt consecintele infectiei, specifice barbatilor. Acestea sunt reprezentate de urmatoarele boli:

  1. Condilomatoza;
  2. Papuloza bowenoida;
  3. Boala Bowen.

Condilomatoza se exprima prin aparitia formatiunilor mici si cresterea rapida a acestora pana la verucile tipice situate pe penis, uretra, anus, scrot, rect. Uneori, debutul eruptiilor este insotit de descarcare, mancarime. Odata cu formarea de veruci noi si cresterea lor, verucile genitale se contopesc. Condiloamele sunt moi si nu dureroase. Cu toate acestea, pot intuneca intimitatea cu senzatii neplacute. Avand in vedere ca tipurile oncogene de papilomavirus uman pot participa la formare, o vizita la un medic nu ar trebui amanata. Sansa ca negii genitali sa degenereze intr-o tumoare canceroasa este destul de reala. Deosebit de periculoase in aceasta privinta sunt formatiunile plate, care pot aparea si pe capul penisului.

Papuloza bowenoida. Boala precanceroasa, care afecteaza in principal persoanele de varsta reproductiva. Se manifesta sub forma de diverse eruptii cutanate, cel mai adesea acestea sunt papule pigmentate de o nuanta maro, violet, uneori roz. Exista papule de culoarea pielii cu un model de piele conservat. Localizarea papulelor pe corpul penisului este tipica. Nu este exclusa posibilitatea degenerarii papulelor in boala Bowen, carcinom cu celule scuamoase.

Boala Bowen. Apare ca o singura leziune solzoasa cu margini inegale. Forma neoplasmului poate fi neregulata, ovala sau rotunda iar leziunea poate ajunge pana la 10 cm in diametru. Unii experti considera ca aceasta boala este precanceroasa, cu posibilitatea degenerarii acesteia in carcinom cu celule scuamoase. Majoritatea tind sa se gandeasca la boala Bowen ca la un cancer stabilit al pielii penisului.

3.2. De ce infectia este periculoasa pentru femei?

Femeile au o mentalitate diferita de cea a barbatilor. Un singur papilom intr-un loc proeminent (in decolteu, de exemplu) le poate dezechilibra, iar un lant de papiloame pe gat poate fi un adevarat soc. Desigur, un neg nu este o podoaba pentru o fata draguta – este clar ca atunci cand este gasit, o femeie se grabeste la un dermatolog. Si acest lucru este corect: nu trebuie sa suportam defectele de aspect.

Un astfel de pas este, de asemenea, rezonabil, deoarece sub influenta radiatiilor ultraviolete sau a leziunilor accidentale, o neoplasma benigna poate degenera intr-una maligna. Un alt lucru nu este clar: de ce aceeasi femeie, dupa ce a gasit cresteri mult mai periculoase in locuri intime, amana la nesfarsit o vizita la medic. Poate ca acest lucru se datoreaza ignorantei obisnuite.

Patrunzand in corp, papilomavirusul uman la femei, ca si la barbati, poate provoca leziunile cutanate descrise mai sus, inclusiv verucile genitale. Cu toate acestea, specificitatea corpului feminin este de asa natura incat papilomavirusul este chiar mai periculos pentru sexul mai frumos decat pentru barbati.

In primul rand, nu este usor sa se detecteze neoplasmele in zona intima fara examinarilor preventive (si multe femei le neglijeaza). In al doilea rand, a devenit cunoscut faptul ca estrogenul (hormonul sexual feminin) contribuie la transformarea maligna a formatiunilor papilomatoase.

Condiloamele genitale nu sunt canceroase in sine, desi pot parea destul de intimidante daca cresc prea mari. Cu toate acestea, multi medici cred ca acestea sunt mai predispuse la transformari maligne decat papiloamele normale. Verucile plate chiar mai putin vizibile sunt predispuse la acest lucru.

3.2.1. Ce ameninta manifestarea HPV pe colul uterin?

Desigur, negii tipici sunt un lucru neplacut. Acestia provoaca disconfort fizic care interfereaza cu viata intima: pot fi deteriorati de frictiuni, sangerari si durere. Negii genitali deteriorati sunt usor infectanti si apoi un miros neplacut poate fi adaugat la nenorocirile anterioare. In plus, o femeie care sufera de condilomatoza are un sentiment de inferioritate, frica de a provoca respingerea unui partener este o lovitura pentru psihicul ei.

Dar exista si consecinte mai grave din prezenta papilomavirusului uman in organism. Organele genitale feminine pot fi atacate de aproximativ 30 de tipuri de HPV. Printre acestea se numara HPV 16 extrem de oncogen, HPV 18, a carui participare la formarea cancerului de col uterin a fost pe deplin dovedita de oamenii de stiinta. Aceasta afectiune este deosebit de periculoasa din cauza evolutiei latente si asimptomatice. Adesea, o femeie nu simte nicio tulburare in starea ei de bine, nu observa manifestarile externe ale bolii pana la etapele ulterioare.

Numai un ginecolog poate detecta manifestarile caracteristice ale HPV pe colul uterin in timpul unei examinari, in timp ce o femeie este considerata un grup de risc. O etapa intermediara intre infectia cu un virus oncogen, activarea acestuia si dezvoltarea cancerului sunt modificari atipice in epiteliu, numite displazie cervicala. In perioada initiala, displazia este o boala reversibila. Daca este detectata si eliminata la timp, protejeaza impotriva dezvoltarii cancerului.

Primele semne ale unui proces malign pot aparea la femeile care au implinit varsta de 30 de ani. Potrivit OMS, riscul creste odata cu relatiile intime active si schimbarile frecvente ale partenerului. Prin urmare, dupa 30 de ani, si cu atat mai mult, in prezenta factorilor de risc, testarea anuala este extrem de dorita. Nici examenele preventive nu pot fi neglijate. Potrivit cercetatorilor, majoritatea femeilor cu cancer de col uterin avansat nu au mai vizitat un ginecolog de mai bine de 10 ani.

3.2.2. Efectul papilomavirusului asupra sarcinii

Papilomavirusul uman, de regula, nu afecteaza evolutia sarcinii in sine. Cu toate acestea, viitoarele mame din aceasta perioada pot experimenta o crestere brusca a numarului de veruci genitale sau, dimpotriva, disparitia lor spontana neasteptata. Acest lucru se datoreaza scaderii imunitatii si schimbarii nivelurilor hormonale. Anumite riscuri pot fi asociate cu cresterea rapida a verucilor genitale si cresterea numarului acestora:

  • Acumularea de veruci genitale mari in canalul nasterii este plina de sangerari si dificultati in travaliu.
  • Acumularea masiva de veruci genitale poate pune sub semnul intrebarii posibilitatea nasterii naturale si poate duce la necesitatea unei operatii cezariene.
  • Nu este exclusa posibilitatea infectarii unui nou-nascut atunci cand trece prin canalul de nastere al unei mame care sufera de condilomatoza. Ca urmare a infectiei, bebelusul dezvolta papilomatoza a cailor respiratorii.
  • Negii genitali deschid calea pentru alte infectii.

Avand in vedere posibilitatea consecintelor adverse ale infectiei cu papilomavirus uman, atunci cand planificati sarcina, este recomandabil sa faceti o examinare a prezentei HPV in organism, pentru a determina tipul acesteia. Daca este detectat un virus, este necesar sa va supuneti unui tratament adecvat. Deoarece tratamentul se efectueaza cu utilizarea unor agenti contraindicati in timpul sarcinii, medicii recomanda amanarea debutului acestuia pentru al doilea ciclu menstrual dupa finalizarea terapiei.

Daca o femeie are un papilomavirus uman in timpul sarcinii, atunci medicii amana de obicei tratamentul pana la 28 de saptamani si selecteaza metode conservatoare de a scapa de boala pentru a minimiza efectul advers al medicamentelor asupra fatului. In aceasta perioada, viitoarea mama trebuie sa fie sub supravegherea speciala a unui ginecolog, sa respecte regimul si sa lucreze din greu pentru a intari sistemul imunitar.

4. Toate metodele posibile de diagnostic si tratament HPV

Intelegand caracteristicile HPV si nocivitatea tipurilor sale individuale, trebuie sa ne gandim daca exista un virus in corp si cum sa scapam de el. Ca de obicei, medicina ofera propriile sale metode de tratare a bolii, oamenii au acumulat si multe modalitati de a rezista acesteia.

4.1. Metode moderne de diagnosticare profesionala

Primul pas catre vindecarea de orice boala este examinarea si diagnosticarea. Pentru a diagnostica bolile asociate cu virusul papilomului uman, se utilizeaza urmatoarele:

  • Metoda clinico-vizuala. Face posibila detectarea manifestarilor externe ale infectiei cu papilomavirus uman.
  • Colposcopie. Examinarea cu ajutorul unui aparat special cu posibilitatea maririi si iluminarii imaginii. Va permite sa evaluati starea vaginului, a colului uterin, sa detectati leziunile, sa faceti frotiuri si biopsii pentru cercetari suplimentare.
  • Examenul citologic al frotiurilor. Scopul principal este de a detecta stadiul incipient al precancerului.
  • Examinarea histologica a materialului de biopsie. Permite evaluarea gradului de modificari ale tesutului nesanatos in comparatie cu un esantion de tesut neschimbat si are o valoare de diagnostic mare.
  • Cercetare biologica moleculara: reactie in lant a polimerazei, test Digene. Aceste metode moderne precise permit identificarea a peste 70 de tipuri de HPV, pentru a determina nivelul oncogenitatii si concentratiei lor in tesuturi. Combinarea acestor tehnici cu cercetarea citologica face posibila prezicerea optiunilor pentru dezvoltarea bolii.
  • Tomografie computerizata, ultrasunete. Acestea sunt efectuate pentru a clarifica natura neoplasmelor care au aparut pe organele interne.

4.2. Principiile si posibilitatile terapiei traditionale

Din pacate, medicina moderna nu se poate lauda cu prezenta vreunui medicament care distruge complet HPV. Pentru tratamentul papilomavirusului uman, pacientilor li se ofera, de regula, un complex de terapie conservatoare si metode chirurgicale pentru indepartarea formatiunilor de pe piele si mucoase. Obiectivele acestei terapii sunt:

  1. eliminarea manifestarilor externe ale virusului pentru a evita raspandirea acestuia;
  2. intarirea sistemului imunitar;
  3. reducerea concentratiei virusului in tesuturi, astfel incat sistemul imunitar sa poata „trata” singur HPV.

Indepartarea papiloamelor se practica atunci cand acestea strica sever aspectul, se inflameaza, se ranesc din cauza contactului cu imbracamintea sau sunt predispuse la degenerescenta maligna.

4.2.1. Metode chirurgicale pentru indepartarea neoplasmelor

Exista multe modalitati de a elimina papiloamele si negii genitali folosind o interventie chirurgicala.

  • Bisturiu traditional. Se utilizeaza atunci cand papilomul este mare (mai mult de 10 mm) sau se suspecteaza celule canceroase. In timpul unei operatii efectuate sub anestezie locala, o parte a tesutului sanatos este excizata, astfel incat sa nu existe recidiva. Metoda este destul de traumatica, cu o sutura; vindecarea este lunga si pot ramane cicatrici.
  • Eliminarea neoplasmelor benigne cu un laser. Pielea tratata este supusa anesteziei locale, dupa care papilomul este expus la un fascicul laser pe o perioada de 1 minut. In acest caz, negul se micsoreaza, transformandu-se intr-o crusta, care dispare in 7 zile. Vindecarea completa are loc in alta saptamana – in aceasta perioada, pielea trebuie protejata de razele soarelui, altfel se va forma o pata intunecata.
  • Electrocoagulare. Metoda se bazeaza pe indepartarea neoplasmelor cu curent electric. Cu ajutorul unui electrocoagulator, piciorul de papilom este uscat, dupa care cresterea este usor separata. Avantajul metodei este posibilitatea examinarii unui veruc indepartat pentru cancer.
  • Crioterapia. Aceasta reprezinta este inghetarea formatiunilor benigne cu azot lichid – temperatura acestei substante este de aproximativ -200 ° C. Procedura este nedureroasa, timpul de expunere este calculat in secunde. Dupa indepartarea papilomului, se recomanda tratarea locului in care a fost localizat de doua ori pe zi timp de o saptamana cu o solutie de permanganat de potasiu sau alcool boric.

Crioterapia este utilizata pentru a indeparta formatiunile aparute pe organele genitale, pe pleoape, articulatiile mici. Dezavantajul acestei metode: pot sa reapara alte papiloame si se pot forma cicatrici puternice. Pentru a evita formarea unei cicatrici, produsele cosmetice nu trebuie aplicate pe locul indepartarii papilomului pana cand rana nu este complet vindecata. Este necesar sa tratati aceasta zona cu permanganat de potasiu sau un unguent de vindecare care contine un antibiotic. Folosind un laser, papiloamele de pe fata, brate, picioare, organe genitale sunt indepartate.

4.2.2. Undele radio in lupta eficienta impotriva papiloamelor

Multi medici sunt de acord ca cea mai buna metoda de tratament chirurgical al papilomavirusului uman este metoda undelor radio care utilizeaza aparatul Surgitron. Principiul functionarii sale este efectul asupra tesutului undelor radio de inalta frecventa cu evaporarea celulelor bolnave. In acelasi timp, tesuturile inconjuratoare, catre care unda radio nu este directionata, sunt deteriorate minim, chiar mai putin decat cu indepartarea laserului.

Datorita unui efect atat de usor, interventia chirurgicala cu unde radio este potrivita pentru utilizare in locuri cu piele delicata subtire si membrane mucoase: pe fata, organele genitale, colul uterin. Ca ingrijire a locului, tratamentul cu un antiseptic care nu contine alcool este utilizat timp de cateva zile.

4.2.3. Tratamentul conservator al infectiei cu papilomavirus uman

Dupa indepartarea chirurgicala a patologiilor cutanate, HPV ramane in corp si poate provoca recidive. Problema vindecarii papilomavirusului uman ii ingrijoreaza pe multi. S-a mentionat deja ca nu exista un remediu universal capabil sa il distruga. Aceasta poate fi doar imunitatea unei persoane. Principalele eforturi ar trebui sa fie indreptate spre intarirea corpului. Combinatia imunostimularii cu aportul de medicamente antivirale este eficienta.

Medicamentele pe baza de interferon sunt adesea prescrise. Ele combina atat efectele antivirale, cat si cele imunostimulante. Isoprinosina are de asemenea, un efect dublu. Regimul si dozarea medicamentelor pot fi prescrise numai de medic – performanta amatorilor este inadecvata aici, poate duce la consecinte triste.

Pentru a scapa de verucile genitale, podofilotoxina si medicamentele similare sunt utilizate local, care provoaca necroza acestora. Pentru un efect local asupra formatiunilor rezultate din virusul papilomului uman, se utilizeaza diverse geluri, unguente cu efect antiviral si antiinflamator.

Merita repetat: orice medicament trebuie utilizat numai dupa examinarea de catre medicii specialisti si conform instructiunilor. Acelasi lucru se aplica medicamentelor imunomodulatoare si imunostimulatoare. Pentru a determina daca sunt necesare medicamente pentru cresterea imunitatii, ar trebui sa fiti examinat de un imunolog. Dupa ce a facut o imunograma, el va prescrie un medicament sau va va sfatui cum sa scapati de manifestarile papilomavirusului uman folosind remedii populare.

4.2.4. Cum sa va ocupati de HPV acasa?

Experienta populara recomanda doua modalitati de combatere a formatiunilor papilomatoase. Se suprapun cu recomandarile medicale, acestea sunt:

  • eliminarea negilor folosind agenti externi;
  • ingestia de compusi care intaresc sistemul imunitar.

Ca agenti externi, se folosesc sucuri de diferite plante, unguente, decocturi, tincturi din acestea, precum si unele produse. Ungerea sistematica a formatiunilor duce la disparitia lor.

Ati aflat ce este HPV si cum se manifesta, care sunt simptomele, cum sa fiti diagnosticati si tratati cu ajutorul specialistilor si cum sa scapati de papilomavirusul uman acasa. Nu este usor sa expulzezi un virus din organism, este mai usor sa respingi atacul folosind propriul tau sistem imunitar. Pentru a-l intari, este recomandat administrarea de medicamente preventive, complexe de vitamine si un stil de viata sanatos.