Turism

Turismul dezolarii creste incet dar sigur

V-ar interesa sa vizitati un loc distrus de un cataclism natural, de un razboi sau de un accident celebru? Turismul dezolarii, cunoscut si sub denumirea de turism intunecat, este actul calatoriei intr-o zona calamitata. Pentru iubitorii de emotii negative, este o reala placere. Pentru altii, este o simpla curiozitate satisfacuta intr-un mod foarte onest.

Desi nu este un fenomen nou, au existat dezbateri despre faptul daca turismul dezolarii este etic sau nu. Intotdeauna exista doua interpretari ale povestii. In calitate de turisti, desigur, vor fi intotdeauna reguli. Calatorii ar trebui sa mearga intotdeauna in locurile respective ca oameni care doresc cu adevarat sa invete despre razboi si distrugere. Este ca si cum ai patrunde imaginar intr-o carte de istorie.

In plus, locuitorii tarii unde a avut loc dezastrul viziteaza la randul lor aceleasi locuri, pentru a afla mai multe despre istoria tarii respective si pentru a evita repetarea greselilor istoriei. Turistii trebuie sa fie respectuosi si sa nu trivializeze o tragedie si un trecut intunecat al destinatiei.

Exista o cerere in crestere pentru turismul dezolarii, cu locuri din ce in ce mai interesante pentru vizitatori

De exemplu, zona accidentului de la Cernobil a inregistrat 50.000 de persoane care au vizitat zona anul trecut, cu o crestere de 35% fata de 2016. Si 70% dintre acesti vizitatori erau straini. Pentru neinitiati, dezastrul de la Cernobil a fost un accident nuclear catastrofal care s-a intamplat acum 32 de ani. Desi aproape 350.000 de persoane au fost evacuate pe o raza de 30 de kilometri in jurul reactorului, explozia a expus mii de oameni la niveluri ridicate de radiatii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a raportat recent ca un numar total de 4.000 de persoane ar putea muri inca de pe urma expunerii la acele radiatii. Turistii sunt de obicei verificati inainte si dupa ce viziteaza zona respectiva. Cu toate aceste posibile pericole, destinatiile formidabile ale turismului dezolarii continua sa atraga tot mai multi turisti de la un an la altul.