Spiritualitate

Zeitatile nordice – Odin

Tarile nordice: Danemarca, Norvegia, Suedia, Islanda, Finlanda și Insulele Feroe, au fost locuite în timpurile de demult de triburi germanice. Membrii acestor triburi poartă denumirea de vikingi. Zeitatile principale ale acestor triburi erau Aesir (As – la singular, însemnând zeu). Zeii Aesir locuiau în Asgard (Grădina zeilor). Taramul Asgard era sub paza lui Heimdallr, cel ce purta o sabie, iar in cealalta mana avea cornul Gjallarhorn. Universul era format din noua taramuri. Aceste nouă lumi erau construite de Odin, sub crengile Copacului Vieții/Copacului Veșnic, numit Yggdrasil. In centrul universului se afla Midgard-ul (sau Mannheim-ul), adică omenirea. De acest arbore primordial – Yggdrasil – a fost atarnat Odin timp de 9 nopți inițiatice.

Seful clanului Aesir, este Odin, zeul suprem al vikingilor. Odin este cel mai important zeu din mitologia nordică, tatal tuturor zeilor și conducatorul taramului Asgard. Odin este reprezentarea razboiului, victoriei, a mortii, dar si a intelepciunii, al vrajitoriei, magiei, poeziei, profeției si chiar al vanatorii.

Cine era Odin? Odin este fiul zeului Borr si al zeitei Bestla. Impreuna cu fratii sai, Vili și Ve, Odin a creat Universul din cadavrul uriasului primordial Ymir. El o avea sotie pe zeița Frigg. Odin are mai mulți fii, cei mai cunoscuți fiind zeul Thor, mare conducator si el, si Baldur, cel care i-a urmat pe tron după Ragnarok.

El era un zeu hedonist, viteaz si razboinic, ahtiat după putere. El dorea sa mentina puterea in orice circumstanță. Odin e zeul morților, care ghideaza spiritele care ajung in lumea de dincolo. Odin locuiește în Asgard unde conduce din marea sala Gladsheim. Aici sta pe tronul Hlidskjalf, admirand lumea din sala de argint. O alta resedinta a zeilor este Walhalla (o sala de aur cu sute de porți cu scuturi si sulite) unde se adună eroii morti in lupte numiti Einherjar si sufletele femeilor razboinice numite Walkyrii care adună sufletele vitejilor cazuti in lupte și așteapta cea de pe urmă și cea mai mareata lupta: Ragnarok-ul.